Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Höstterminen2011

Allemansrätt och eldning

Vi började inomhus i stora salen där vi tog närvaron, nästan alla scouter var där. Tyvärr hade vi inte samma uppslutning bland ledarna. Det var många som var sjuka.

Vi började med att ta närvaron i stora salen och när vi gjort det började vi med en lek, morotslandet, eller moroten som scouterna kallar den.

Leken går ut på att alla utom en person är morötter och ligger i morotslandet. De håller i varandra så att det är svårt att dra upp dem ur marken. Det är vad bonden ska göra. Man tar tag i fötterna och försöker dra upp ”moroten” ur marken. När ”moroten” släpper taget får den vara med att dra loss de andra ”morötterna”

När vi hade lekt klart var det dags för allemansrätten. Eftersom vi var så få ledare samlade vi alla scouter i stora salen och satt och pratade om vad man får göra och inte göra i naturen. Vi pratade om om allemansrätten var en lag eller inte och scouterna fick berätta olika historier om allemansrätten.

Mattias och Marcus ställde frågor om sånt som scouterna missade så att det kom med i diskussionerna. En fråga som kom upp vad är det för skillnad på någons tomt och någons mark? Det var en mycket bra fråga.

Vi pratade också om vad man ska göra med skräp som man har med sig ut i naturen. Kan man slänga apelsinskal och bananskal i naturen bara för att det bryts ned? Det tyckte inte scouterna, om man behövde lämna något sådant ute i naturen skulle man gräva ner det så att det inte syntes. Men det gällde ju inte för plast och plåt och andra saker. Det ska man alltid ta med sig hem!

Vi avslutade med minnesramsan för allemansrätten. ”INTE STÖRA, INTE FÖRSTÖRA”

När vi var klara lekte vi moroten igen men nu blev scouterna så högljudda att vi fick sluta. Istället så lekte vi knuten. Den leken går till så här:

Man ställer sig i en ring, sträcker ut händerna rakt fram och sen blundar man. Man kan också släcka ljuset så att det är helt mörkt. Sen går man långsamt in mot mitten av ringen med händerna utsträckta. När man kommer in mot mitten tar man tag i de händer som kommer från andra sidan ringen.

När alla har någon att hålla i händerna så öppnar man ögonen och tänder ljuset igen. Nu gäller det att reda ut knuten som har blivit. Man får inte släppa händerna utan ska alltid sitta ihop. När man står i en ring igen så har man klarat uppgiften. Leken tränar scouterna i kommunikation, samarbete och problemlösning.

När vi var klara så delade vi ut lappar om almanackor som scouterna kan sälja eller köpa själva. Det är en jättebra julklapp till släkt och vänner och stöder scouterna. Nu var mötet nästan slut och vi ställde oss i en ring och sjöng scoutsången.

Det sena mötet började vi i stora salen. Vi tog närvaron och pratade om vad vi skulle göra under mötet. De flesta skulle elda och vi delade upp dem två och två och de gick ut för att sätta igång. Utmanarna stannade inomhus och bakade till julmarknaden.

Ute arbetades det effektivt och scouterna samarbetade jättebra. Snart brann det små eldar nästan överallt och scouterna satt nöjda och värmde sig. Mattias började hugga veden som vi hämtat. Det är stora granar som vi gett oss på och det behövs nog en vedklyv för att klara av allt. För att inte tala om ekarna som ligger vid scoutstugan.

Vi avslutade mötet ute i en ring runt flaggstången. Vi delade ut lapparna om almanackor och sen avslutade vi med scoutsången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.