Allemansrätten
Idag var det dags att gå igenom allemansrätten. Vid uppropet var det flera scouter som inte var med. De var på hockeymatch mellan Frölunda och Luleå. Ett ganska självklart val, för det är inte slutspel med avgörande match varje dag. Trots detta var det över 30 scouter på mötet. Mattias började gå igenom vad allemansrätten är och hur unik den är i världen.
Scouterna berättade vad man får och inte får göra enligt allemansrätten. Vi diskuterade och funderade på vad som är tillåtet och hur vi som scouter påverkas av allemansrätten och hur vi skall agera när vi är ute i skog och mark. Medans Mattias gick igenom allemansrätten med scouterna så lade Stefan och Martin ut en tipspromenad runt scoutstugan.
När det var dags för tipspromenaden delade vi upp scouterna i åtta grupper med en patrullscout i varje grupp för att vara säkra på att alla skulle kunna läsa frågorna.  Alla grupper fick en lykta så att de skulle kunna läsa frågorna och hitta runt spåret. Tipspromenaden var en kontroll på vad scouterna hade snappat upp under mötet. Istället för 1×2 som en vanlig tipspromenad fanns det bokstäver som man kunde ringa in. Dessa bokstäver bildade sedan allemansrättens huvudregel. Denna hade vi inte sagt innan men den sammanfattar allemansrätten väldigt enkelt. INTE STÖRA, INTE FÖRSTÖRA
Materialet vi använde under mötet hittade vi på www.naturvardsverket.se/sv/Att-vara-ute-i-naturen/Allemansratten–en-unik-mojlighet/Samlade-dokument/.
Allt eftersom scouterna var klara med tipspromenaden och hade löst allemansrättens huvudregel så satte de sig och gjorde knopar. Målet under våren är att alla scouter skall ta det första knopmärket som visar att de kan knyta fem olika knopar och kunna redogöra för vad de används till.
Vi avslutade mötet med att sjunga scoutsången och dela ut lappar om arbetsdag, station på tävlingen Getingen och ett terminsprogram på papper för att ha på väggen hemma. Tyvärr glömde vi skriva ut lappar om Våffelhujken. De får vi dela ut i skolorna på fredag.