Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Vårterminen 2011

Chiffer-orientering

Idag var det dags för scouterna att lösa chiffer. Vi samlades ute på gräsmattan där vi tog närvaron och sen lekte vi en liten stund. Dagens lek var fiskenätet då gräsmattan var nästan helt bar. Det kändes kul att kunna utnyttja ljuset till fullo.  Medan vi scouterna lekte var Richard ute och la ut chiffer i skogen. När han kom tillbaka var det tags att börja övningarna

Då våra små scouter är lite rastlösa ville vi inte sitta och klura på chiffer hela mötet men ändå få dem att samarbeta och lösa chiffer. Vi gjorde helt enkelt en orientering i området runt scoutstugan där vi placerade ut nio olika stationer. På varje station satt det ett chiffertecken och scouterna orienterade sig fram med hjälpa av sina kartor. Det fungerade jättebra!

Kartorna var satellitbilder från Google som vi skrev ut och markerade stationerna på. Det gjorde att scouterna mycket enklare kunde ta till sig kartan och jämföra den med omgivningen.

Patrullerna fick olika startstationer men fick sen bestämma i vilken ordning de skulle ta de andra stationerna. Livliga diskussioner uppstod i patrullerna om vilka vägar som var bästa att ta och hur de skulle gå. Innan vi gick iväg scouterna tog vi på oss våra reflexvästar som vi fått av Orusts Brandförsäkringsbolag.

Scouterna sprang iväg och letade efter orienteringarna. Överallt såg man gula reflexvästar och scouterna var jätteduktiga på att orientera. Efter 45 minuter började patrullerna bli klara och gick tillbaka till scoutstugan för att lösa det chiffer som de hade fått ihop.

När scouterna satte sig ner och började lösa chiffret visade det sig att de fick fram massa konstiga bokstäver. Det visade sig att varken Richard eller scouterna hade uppmärksammat vad som var upp och vad som var ner på chifferlapparna och scouterna hade bara skrivit av lapparna som de hittade dom. Mattias fick komma in och skriva upp de bokstäver som skulle finnas med på whiteboarden och sen fick dom börja lösa det nya chiffret.

Efter 10 minuter hade alla löst vilka bokstäverna skulle vara och kastat om dem så att de bildade ordet ”SCOUTMÖTE”.

Vi avslutade mötet med att sjunga scoutsången.

När vi skulle gå hem var det flera scouter som kom in och provade scoutskjortor. Några passade och andra inte. Nästa vecka får föräldrarna följa med och vara med och bestämma.

Äventyrare och Utmanare kom och vi tog närvaro i stora salen. Utmanarna gick upp på övervåningen och satte sig att planera sitt rum som de ska göra om. Sen skrev de en motion till kårstämman den 23 mars.

Äventyrarna fick ett papper med ett brädgårdschiffer / pagodchiffer på. Dom trodde att det var vanligt men när de satte igång att lösa det så blev det ganska fel. Efter några försök med olika chiffernycklar hittade de den rätta och satte igång att lösa chiffret.

När det första chiffret var löst fick de ett annat papper där vi hade blandat 5 olika chiffer om vart annat. Scouterna kliade sig i huvudet och började lösa chiffren. Vissa var lättare än andra och de tog scouterna först.

Vi avslutade mötet med att informera om att våffelhujken flyttas fram en helg för att det inte finns tillräckligt många ledare som kan den helg som vi hade bestämt tidigare. Hujken är nu den 1-2 april.  Vi avslutade med scoutsången och sen fick hade beställt scoutskjortor och tröjor prova ut rätt storlekar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.