Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Höstterminen 2010

Om olyckan är framme

Idag skulle vi prata om vad som händer ifall olyckan är framme. Vi började med att leka lite lekar för att få ur oss det mesta av ”springet i benen”. Efter att ha tagit närvaro och satte vi oss sedan i en ring. Där diskuterade vi om vilka olyckor man kan drabbas av hemma, i skolan eller bara var som helst.

Scouterna har full koll på vad de skall göra i händelse av brand, olyckor och andra katastrofer – de vet att man ringer 112! Ett lätt sätt att komma ihåg numret är om man gör en övning med telefonen på följande sätt: Sträck fram armen och greppa luren (på en fast telefon), lyft sakta uppåt – det första man når är munnen (1), sen kommer näsan (1) och sist passeras ögonen (2) innan man når örat och då svarar förhoppningsvis larmcentralen. Vi pratade också om vad man säger när man kommer fram och att det INTE är ok att busringa dit. Någon kan dö för att de inte kommer fram för att vi leker med telefonen.

Sen frågade vi om någon brutit armen – och de barnen fick redovisa för vad som händer på sjukhuset m röntgen o gips och diverse. Några hade brutit benet och fick prata om det.Vi kom på att när vi har scoutkläder på har vi automatiskt en mitella med oss i form av scarfen, eller också kan vi ha den som bandage – dessutom är skjortorna ganska kraftiga och kan användas till bår. Vi övade stabilt sidoläge, rätt kul att få välta varann utan att få skäll

På sluttampen av mötet körde vi viskleken med olyckor o dyl som tema, några kom på att vissa fotbollslag var bäst – och det är klart, man skadar sig ju lätt i fotboll så då var det väl ok med sådana slogans också….

Vi avslutade mötet med att dela ut lappar inför luciahajken och julpyssel/avslutningsdagen, samt sjöng scoutsången.

På sena mötet pratade vi om olika skador som kunde uppstå och hur man gör för att behandla dom. Scouterna delade upp sig i grupper och visade för de andra hur man skulle göra i olika situationer. Under tiden som scouterna höll på var Mattias ute och skottade snö med en traktor.

När mötet var slut var hela parkeringen ren från snö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.