Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Höstterminen 2009

Brandövning

Onsdagen den 14 oktober. Idag var det dags för en riktig brandövning tillsammans med brandkåren i Ellös.Vi hade därför ett gemensamt möte med alla scouter samtidigt.

Ledarna samlades vid scoutstugan innan själva mötet för att ha genomgång med insatschefen. Vi placerade ut en rökmaskin som skulle användas både i scouternas övning och i brandmännens övning.

Vi samlade alla scouterna utanför stugan och berättade vad som skulle hända. Sen gick vi in i stugan och la oss precis som vi brukar göra på övernattningar. Då vi var väldigt många så ”sov” vi både uppe och nere i stora salen. Bosse och Markus (insatsledarna som höll i övningen för brandmännen) startade rökmaskinen och började rökfylla stugan. Efter ett tag började brandvarnarna att tjuta och barnen ”vaknade”.

Tack vare röken som spred sig i stugan blev övningen mycket mer realistisk än den förberedande övningen vi hade förra veckan. Snabbt fylldes stora salen med rök och det blev svårt att orientera sig. Några tog sig till dörren till hallen för att mötas av en vägg av rök. Vi fick krypa mot balkongdörren och ta oss ut.

Barnen som sov på övervåningen utrymde genom fönstret med brandtrappa. Det tog ganska lång tid att utrymma alla 30 scouterna och vi insåg att vi måste sätta in en dörr för att utrymning från övervåningen ska gå så fort som det behövs.

När alla scouter var ute ur stugan larmade vi brandkåren.

Efter 5 minuter kom brandbilen upp för backen till stugan. Brandmännen hoppade ur och rullade ut slangar och förberedde sig för att gå in för att söka efter de personer som var kvar stugan. Enligt larmet så var det fyra personer som fanns kvar. Tre ledare och en scout. Mattias spelade chockad ledare störde brandmännen. Rökdykarna gick in och barnen tittade på med stora ögon. Allt var spännande och häftigt.

Brandmännen sökte av scoutstugan i högervarv vilket gjorde att dom inte hittade ledaren Anders som låg till vänster i stugan. Anders hade sprungit in för att försöka släcka elden. När de hittade honom hostade han och var chockad. De hjälpte honom ut och la på honom varma filtar och pratade med honom. Brandmännen arbetade sig metodiskt genom stugan. Efter ca 20 minuter kom andrabilen och det kom ett nytt rökdykarlag som skulle gå in och leta efter fler personer som var kvar. Till slut kom de ut med Richard och en docka. När de bar ut dockan bytte insatsledarna ut den mot en scout som brandmännen var tvungna att ta hand om.

När övningen var slut samlade vi alla scouterna inne i stugan och gick igenom vad vi gjort och fick beröm av brandmännen. Vi tackade brandmännen med det lilla melonropet.

Eftersom vi hade ett längre möte än vanligt så avslutade vi med lekar. Först körde vi lite pepparkaksgubbar och sen hade vi dragkamp.

Några av de äldre scouterna som inte hade läst på sina lappar från förra veckan kom klockan 19:30 och missade hela brandövningen. De var lite besvikna när de behövde åka hem efter en halvtimme.

Vi avslutade mötet med att sjunga scoutsången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.