Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Finnehajken 2002

Finnehajken 2002 Söndag 20/1

På morgonen när vi vaknade var alla lite frusna men vi gjorde i ordning frukosten som var risgrynsgröt så att alla blev varma.

Nu var det hög tid att göra i ordning för att komma i tid till starten. Vi klarade det precis.

Det första vi fick göra var att lösa ett chiffer. Det gick väl sådär bra. Det ena chiffret löste vi men det andra klarade vi inte. Vi fick också ett chiffer som vi skulle lösa under dagen. När vi var klara gick vi iväg till den första kontrollen för dagen. Det var crazykontrollen som Patrik och Ewa höll i. Den var lite annorlunda. Vi fick ett papper med en massa citat. Dessa skulle man placera in i rätt film. Det gick ganska bra för oss. En rolig och annorlunda kontroll.

Vi gick vidare till nästa kontroll och när vi var nästan framme såg vi Martin A och Emma som stod och väntade. Vi hade räknat ut att det bara kunde vara två stationer kvar och att det skulle vara knopar och sjukvård för det är det alltid med. Detta visade sig vara sjukvårdstationen. Martin visade oss en liten lägerplats. Där höll Ameli och Martin H på att laga mat. Helt plötsligt så började det brinna i kastrullen och Ameli brände sig på armen. Martin kom springande och ropade på hjälp men han ramlade och stukade foten. Det var nu vi skulle hjälpa till. Vi delade upp oss och tog hand om båda samtidigt. Martin skrek så fort man rörde hans fot så vi viste inte riktigt vad vi skulle göra. Efter ett tag fick vi av skon och kunde börja linda. På Amelis arm la vi ett förband, det skulle vara blött men det fanns inget vatten i direkt närhet så det blev torrt istället. Inte så lyckat kanske? Vi fick inte så höga poäng på stationen men vi fick lära oss något nytt.

När vi gick från stationen var alla lite nedstämda. Vi visste att vi låg i ledningen sen första dagen. Vårt försprång till tvåan var 4 poäng. Nu måste vi klara de andra stationerna riktigt bra. Nervositeten och tävlingskänslan började krypa under skinnet.

När vi gått några hundra meter stannade vi för att ta vatten i en bäck. Vi fyllde på alla flaskor vi hade men vattnet var inte så gott så vi drack mest det som vi hade med oss från morgonen. Nu skulle vi upp på Svens altare. Härifrån kunde man tidigare se 11 kyrktorn. Nu ser man bara 3 stycken för träden runt om har blivit så höga. Vid foten av berget stannade vi och la ifrån oss våra packningar. När vi kom upp på toppen stod Jonas och Ewa och väntade på oss. Det var dags för knopstation. De flesta knoparna klarade vi hur lätt som helst men det fanns några man behövde tänka till på. (Överhandsknop t ex !!! wm’s amn.) Vi klarade nästan alla knopar och fick bra poäng på stationen. Vi missade lite på frågorna om Svens altare.

Nu var det bara att knalla ner till mål. På vägen mötte i seniorerna som hade haft stationerna under dagen. Vi gick tillsammans ner mot fornborgen.Men vi behövde ju ha något att redovisa på händighetsuppgiften. Det skulle vara en slev som innehöll en deciliter. Vi stannade vid en grill/rastplats för att äta lunch. Vi satte genast igång att arbeta på sleven. Det var inte helt lätt men med Mattias yxa och en såg så började den ta form. Vi lånade också Mattias kniv och lyckades att bryta av spetsen när vi bände loss bitar i sleven. Det liknade inte så mycket en slev utan mer ett öskar. Den innehöll precis så mycket som den skulle. Till lunch åt vi hummersoppa. Den var inte så jättegod men det gick ner ändå. Vi tömde ryggsäckarna på allt ätbart vi hade kvar och åt det också. Mattias kom på att han hade glömt att plocka fram marsmallowsen på kvällen innan så vi åt upp dom också. När vi höll på som bäst ringde telefonen hos en av seniorerna och det var Tony som undrade var vi var någonstans. Dom tyckte att vi skulle skynda oss så att dom kunde gå hem. Vi struntade i dom och gjorde klart vår slev sen gick vi upp till målet. När vi kom upp bedömde Tony och några till sleven och sen skulle vi komma på en svensk mening med finska ord. Meningen var ”tänk dig den med smör på”. Vi klarade det inte utan fick noll poäng på den uppgiften.

Nu var det dags för prisutdelningen. Vi gick ut på berget där vi alltid håller prisutdelningen och Tony tackade oss för att vi alla hade varit med och deltagit. Sen presenterade han vem som vann. Det var Snöflingorna från Svanesund som vann för andra året i rad. Det fanns ju inte så mycket mer att säga än GRATTIS! Det som sved mest var att vi bara kom en poäng efter. Hade vi fått en poäng mer på någon av kontrollerna så hade det varit lika. När nederlaget svidande hade lagt sig blickade vi framåt mot nästa utmaning. Vandrarstaven i Göteborg den 19-21 april.

© 2000 Morlanda Scoutkår

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.