Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår

Kostnader & utrustning

Scouting är en relativt kostnadsfri fritidssysselsättning. Barnen och ungdomarna betalar för mat och andra eventuella utgifter. När vi åker på hajker och läger. Men om man bortser från dessa kostnader så behöver man bara betala 350 kronor för ett helt år medlemsskap i Morlanda Scoutkår. Då får barnen vara med på alla möten och utflykter som är kostnadsfria (mellan 30-50 tillfällen per år).

Kostnader

Förutom medlemsavgiften (350 kronor) tillkommer kostnader för läger och övernattningar.
· En helgövernattning brukar kosta ca 150 -250 kronor för mat, hyra och programmaterial.
· Ett sommarläger på 5 dagar brukar kosta ca 2000 kronor.
· En regel är att man kan räkna ca 200-300 kronor/dygn när man skall på läger.
· Andra kostnader är t.ex. scoutskjorta, halsduk m.m.

Utrustning

En bäver eller miniorscout kräver som regel ingen annan utrustning än vanliga friluftskläder och scoutskjorta med tillbehör. Ju äldre scouten blir, desto bättre friluftsutrustning behövs. Från ungefär 12 års ålder sker de flesta hajker utomhus. Scouten behöver en rejäl sovsäck, ett liggunderlag, ett par vandrarkängor/stövlar och en ryggsäck med avbärarbälte. Om Ditt barn saknar utrustning, hör efter med avdelningsledaren. Som ledare och aktiva scouter har de stor erfarenhet om vilka kläder och vilken utrustning som är bra för just ditt barn. Utrustning för en patrullscout kan kosta mellan 500 och 2500 kronor. Det beror helt på hur mycket av sina ”vanliga” kläder scouten kan använda.

Det som är viktigt att tänka på är att man har ordentliga kängor och en ordentlig ryggsäck. Det är dessa två saker som ofta ställer till det på hajker och läger. Vi har full förståelse för att man inte vill köpa kängor för 2000 kronor när ungdomarna växer med tre storlekar per år, men det är viktigt att man har ordentligt på fötterna när man är ute. Det finns bra kängor för 500 kronor också. Dyrast är inte alltid bäst. Vi rekommenderar att ryggsäcken är på ca 65 liter. Scouting är ingen ultralätt verksamhet och ungdomarnas utrustning är inte optimerad för att packas i ryggsäck.

Se hur man packar och olika utrustningslistor här.