Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Höstterminen 2012

Brandskydd och vika tält

Vi inledde det tidaga mötet med samling och upprop. Med en lärarinna tillfälligt på plats var våra scouter mycket lydiga och tysta, en stund. Efter samlingen leker vi Moroten där man två och två lägger sig på golvet och håller fast i varandra. Nu är det upp till två av oss att försöka skilja de olika paren åt. Varje som blir ”fritagen” kan sedan hjälpa till med att få loss de övriga. Vi skulle på mötet egentligen ha besökt brandstationen men eftersom det blev inställt så valde vi att prata brandskydd själva i scoutstugan.

Vi delade in oss i två grupper med Marcus och Lars som ledare för var sin grupp. Varje grupp gick igenom vad nödutgångar & brandsläckare finns och vi tittade även på utrymningskartan som visar bl.a. visar väg till nödutgångar. Brandsläckarna visades upp och det berättades att det finns olika medel i dem och att de bara får användas när det brinner. Det pratades också om vad man kan göra om det börjar brinna i kläderna, då skall man Stanna-Falla-Rulla vilket några av scouterna visade upp. Har man en brandfält så kan den användas för att släcka om det brinner i någon annans kläder.

Våra scouter var jätteduktiga på att svara på frågor när de testades med frågor om var nödutgångar finns, hur man kan släcka eld etc. Förutom att prata om brand så tittade vi på vad som finns i en första-förbandslåda och var den finns i scoutstugan. Några av scouterna tog på sig plåster på näsan och fingrar, kanske inte helt godkänt av oss ledare dock. Men bra att de vet hur man gör.

Till vårt sena möte kom en grupp mycket blöta scouter. Varför? Visste de inte att det regnade ute?

Det var tur att vi valde att vara inne denna kvällen och inte ute. Dock fick några av scouterna i uppdrag att finna en punkt på kartan (affären) så de fick gå ut igen. De behövde få röra på sig lite. Under tiden vik vi som var kvar ihop våra stora tält som har hängt på tork. Resten av kvällen var en aning oorganiserat, vilket är mycket ovanligt, så scouterna fick själva välja vad de ville göra på kvällen. Ett par av våra scouter valde att baka kakor till oss andra. Under kvällen lekte vi Mörkergömma, Gröten (nästan som Moroten) och även vi hade en genomgång av vad nödutgångar och brandsläckare finns.

Vi avslutade med att äta nybakade kakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.