Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Vårterminen 2009

Eldning

Idag var det eldning på programmet. Vi samlade alla scouter i stora salen. Vi kontrollerade närvaron och delade minior och junior i patruller. Patrullscouterna som sedan länge har arbetat  i sin patrull fick i uppgift att gå ut och förbereda material för en eldningsuppgift. De skulle klara av att tända eld med hjälp av eldstål.

Våra nya patruller för minior och junior är:

  • Lodjuren (Minior)
  • Järvarna (Minior)
  • Björnarna (Minior)
  • Örnarna (Junior)
  • Falkarna (Junior)
  • Vargarna (Patrull)

När patrullerna var indelade lekte vi gröten. När vi hade lekt färdigt gick Stefan igenom hur man skall hantera tändstickor. Alla scouter fick tända och släcka en tändsticka. De fick prova hur tändstickorna brinner beroende på hur man håller dem och de pratade om att man måste vara försiktiga med tändstickorna då man lätta kan bränna sig eller elda upp sitt hår eller någon annans.

Under tiden arbetade patrullscouterna för att göra iordning elden. De späntade och gjorde i ordning men när de skulle tända elden med tändstålet så hände det inget. Det tog ett tag innan de kom på tekniken med tändstålet. De kom på att de behövde något mer lättantändligt för att få den första elden. Toapapper är något som vi alltid har med oss ut i skogen så de hämtade det. Efter ett tag fick de kläm på tekniken och toapappret brann som bara den. Tyvärr blev det ingen vidare eld eftersom veden de hade tagit ur förrådet var för blöt. (Den var inlagd på arbetsdagen under helgen).

När de hade bytt ut den fuktiga veden från lövträ mot snustorr tallved som luktade terpentin så började det brinna direkt. Mattias visade hur man kunde spänta stickor som brann lätt. När scouterna hade det rätta materialet gick det mycket enklare att tända elden och snart brann det en listen brasa.

Under tiden hade minior- och juniorscouterna övat färdigt med tändstickorna och avslutatde med att leka morotslandet.

Vi avslutade hela mötet med att sjunga scoutsången och dela ut lappar om Agema.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.