Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Hajk-DM

Hajk-DM 1999

Fredag den 24/9 gick HAJK-DM 99 i stapeln. Startplatsen skulle vara Dalavägen, Härryda. För oss var det med andra ord en bit att åka. Vi hade anmält två lag från Morlanda, ett seniorlag och ett ledarlag. Seniorlaget hette ”Bobba’s fighters” och ledarlaget hette självklart ”Kelly’s Hjältar”.

Vi träffades först i vår scoutstuga för att packa för att senare ta bussen ner till Göteborg. Vi var bara 9 stycken tävlingssugna scouter men hade hyrt en buss för 25 personer. När vi väl var framme vid startplatsen tyckte de flesta att vi hade överdrivit lite med busshyrningen, men folk hakar upp sig på små saker. Vi packade ur bussen och tog våra kroppar till startplatsen där vi fick ett startchiffer. Självklart var detta en enkel match för oss Morlandascouter. 

Vi blev även tilldelade en händighetsuppgift som gick ut på att man skulle tillverka en länk ur ett trästycke. Länken skulle vara hel och inte kärva och senare skulle den genomgå ett tyngdtest. Den skulle redovisas första stationen på Söndagen. 

Efter att vi löst chiffret tog vi våra packningar och gick till första stationen som var Knopar. Mörkret hade fallit när vi skulle utföra stationen och svårighetsgraden steg kraftigt. Men vi klarade den hyfsat. Nästa station var Crazy där man skulle lägga pussel. Lite knepigt….

Trots att klockan var mycket och det var bäcksvart så hade vi en station kvar. När vi kom fram till station var det surrning. Det är en utav våra starka sidor i Morlanda Scoutkår så det gick galant. När vi äntligen kom fram till mål och skulle sätta upp våra vindskydd började det att regna. Det gick väldigt fort att få upp vindskydden. Vi käkade kvällsmat och sen var det dags att krypa ner i sin varma goa sovsäck. Mitt i natten fick en av seniorerna för sig att han skulle börja med händighets uppgiften. Vissa får sina idéer vid udda tillfällen……

Lördag: Vi skulle starta klockan 08.50 respektive 08.53. Det var väldigt stressigt de sista minuterna innan vi startade. Lördagens sträcka var förhållandevis ganska kort men det var många stationer. Vädret verkade från början lovande men efter att vi gått ett tag började det att dugga… men vissa tyckte att det öste ner. När vi kom fram till första stationen var det världens längsta kö. Det tog en och en halv timme innan vi fick genomföra stationen. Det var en mycket bra sjukvårdsstation.

Andra stationen var livlinegolf. Man skulle ta sig fram på en bana till en hink med livlinan. Annorlunda men rolig station. Sen började det faktiskt att regna , det inte bara duggade utan regnade en hel del. Men efter en stund blev det upphåll och vi beslutade oss för att äta lunch. Vi hittade ett fint ställe och började att laga mat. Efter en stund började det så klart att regna, och det var inte lite det regnade heller. Lunchen bestod av falukorv, köttbullar och makaroner.

När vi käkat klart begav vi oss till nästa station som var eldning. En sak kom vi fram till och det var att alla Göteborgs scouter behöver träna på eldning. Men vi var förhållandevis nöjda med våra resultat. Nu var det ett riktigt fint uppehåll och vi kom fram till att man var tvungen att ha på regnjacka för att det inte skulle regna. Det stämde faktiskt resten av dagen. Vi kom fram till nästa station utan att det föll en enda droppe regn. På den station skulle man para ihop länder med olika slags egenskaper för det landet. Det skulle gå lite överdrivet fort också. Vi fick poängavdrag för slarvig anmälan.Under stort missnöje hävdade vi vänligt men bestämt att facit var fel. USA har 50 delstater och inte 52 som antyddes.

På lördagen skulle man ta två stycken orienteringskontroller som var klurigt utplacerade.

Vattenkontroll

Nästa station var vattenkontroll. Man skulle spruta vatten från en hink till en annan med hjälp av en pump. Det var en utav de roligaste stationerna. 

Vi begav oss vidare och till slut kom vi fram till dagens sista station där det var patrullorganisation. Tyvärr var man tvungen att ha packning med för att få bra med poäng, men vi hade lagt av oss våra packningar där man skulle vika av till dagens mål. Men vi tyckte inte att det var någon världslig sak och därför begav vi oss till dagens mål.

När vi kom i mål slog vi upp vindskydden och började med maten. En från varje lag satte sig ner och finputsade på händighetsuppgiften medan de andra lagade mat. På kvällen var det lägerbål med vi var aldrig på det ……

TyngdmätningSöndag: På söndagen väcktes vi av en Stenungsunds scout som försökte spela trumpet… det lät väldigt falskt och det var inte bara vi som  tyckte det. Söndagen var den dag då händighetsuppgiften skulle testas. Tyvärr blev inte seniorernas länk godkänd och fick därför inte göra vikttestet. Men ledarnas länk blev godkänd och den klarade max vikten som var 30 kg. 

Första stationen för Söndagen var Scouthistoria. Tack vare denna stationen kom seniorerna fram till vad de skulle träna på i höst. Ledarna klarade sig desto bättre. Vädret på Söndagen var faktiskt väldigt bra och det regnade inte en droppe förrän vi nästan var vid mål.

Dagens andra station var Frågesport. Vi skyndade oss till nästa station för att så fort som möjligt komma in i mål för att vi hade en avtalad tid med bussen. Den sista stationen på HAJK-DM 99 var en måttstation där man skulle gissa längd på en grupp människor som gick runt som fån. Vid målet var det ett mycket svårt chiffer som inte något utav lagen klarade av. Vilket säger en hel del faktiskt…..

Vi tyckte att det var, trots vädret, ett mycket lyckat HAJK-DM.

Seniorerna hamnade på en andra placering i klass I med 177 poäng och Ledarna placerade sig på en respektabel sjundeplacering  i klass II med 219 poäng.

 

© Morlanda Scoutkår

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.