Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Höstterminen 2010

Halloweenpyssel, knopar och surrning

Vi samlades ute på gräsmattan och började mötet med en kort samling. Vi berättade vad vi skulle göra under mötet och sen frågade vi scouterna vad de ville leka för lek. Efter lite övervägande så började vi leka Sardinburken.

Leken går ut på att en av scouterna springer och gömmer sig och de andra räknar. När de har räknat klart börjar de att leta efter den gömda scouten. När de har hittat den som har gömt sig ska de bara lägga sig så nära som möjligt. Till slut ligger alla scouterna packade som sardiner i en burk.

Efter ett tag är det svårt att inte hitta scouterna då ljudvolymen blir högre och högre. När alla har hittat fram så kan man köra en omgång till. Då är det den som hittade den gömda scouten först som får springa och gömma sig.

För att leken ska bli rolig behövs bra miljö att göra den i. Gärna kuperad skog.

När vi hade lekt en omgång så samlades vi nere på gräsmattan. Där bestämde vi att vi skulle leka Fiskenätet. Det är en lek som kräver samarbete och kommunikation för att lyckas.

När vi var klara med leken började det småregna. Vi gick in och samlades i stora salen. Vi satte oss och tog närvaron innan vi plockade fram trolldegen och satte igång. Scouterna fick ett papper med bilder på för att få lite inspiration. Det fungerade ganska bra, i början ville alla göra exakt likadant som på bilderna men efter ett tag började kreativiteten flöda och de gjorde väldigt originella figurer.

Några var väldigt snabba med att göra klart sina figurer och de gick upp på övervåningen och gjorde knopar med Mattias. Det är roligt när scouterna är så entusiastiska. Det blev överhandsknop, överhandsknop i åtta, dubbel överhandsknop, dubbel överhandsknop i åtta och sist men inte minst råbandsknop och skotstek.

Helt plötsligt var mötet slut och det var dags att sluta. Vi samlades i stora salen och sjöng scoutsången.

Nu var det dags för det sena mötet. Upptäckare och äventyrare samlades och vi gick igenom vad vi skulle göra. Idag skulle upptäckarna surra och äventyrarna skulle öva på knopar. Upptäckarna gick ut på gräsmattan och började surra trefötter tillsammans med Anders och Jonas. Det finns många olika sätt att surra en trefot. Några är mer hållbara än andra. De som inte surrade att och täljde under tiden de väntade på sina kompisar.

Inne i stora salen slog äventyrarna knopar tillsammans med Richard. De knopar de skulle kunna när kvällen var slut var överhandsknop, överhandsknop i åtta, råbandsknop, lärkhuvud och dubbelt halvslag. De som redan kunde dessa knopar slog andra knopar som t ex sjömannens hemlighet och engelsk hängknop.

Vi avslutade ute vid flaggstången och sjöng scoutsången innan vi gick hem. Nästa möte ska vi planera hajken vi ska ut på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.