Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Vårterminen 2013

Isvett

Under vårsäsongens första scoutmöte var det samtidigt träff med föräldrar. Under mötet med föräldrarna var scouterna ute tillsammans med ledare och några äldre scouter.

Vi började med upprop och sedan för att få upp värme i kroppen så lekte vi alltid lika populära Fisknätet. Efter Fisknätet så samlades vi ”ovanför vattenytan” för att prata om vilka risker det finns när man är ute på isen och vad man skall tänka på. Scouterna var duktiga på att ta upp frågor om is och berättade även om egna iserfarenheter. Det var lätt att förstå att det fanns både förståelse för isen och respekt för den.

Därefter delade vi in oss i två grupper för att träna på att kasta lina till någon som gått ner i en vak. Övningen/leken går till som så att man har ett rutnät med nio rutor och den mittersta rutan är vaken. I vaken hade vi satt en enkel människofigur. Nu fick scouterna en och en kasta linan och försöka träffa den mittersta rutan, dvs. komma så när den olycksdrabbade som möjligt. Beroende på i vilken ruta man träffade så fick man olika poäng, ju närmare mitten desto högre poäng. Alla scouter deltog mycket aktivt och försökte att kasta så bra som möjligt. Bra poäng fick de också.

Inför sena mötet sprang några småhungriga scouter och köpte korv & korvbröd så att vi kunde inleda deras första möte med gemensam korvgrillning. Efter det fick de scouter som skall vara med på Finnehajken planera och plocka fram materiel inför den hajken. Under tiden fick de andra scouterna en genomgång om isvett där ledarna ritade upp en sjö med bryggor, vass, utlopp m.m. på vilken scouterna fick märka ut de platserna där det kan vara svag is. Efteråt fick de själva rita upp en sjö med platser där det kan vara svag is. Sjöarna satte vi upp på väggen så att vi kan studera dem igen innan våren kommer och det inte längre är risk för svaga isar denna vinter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.