Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Höstterminen 2009

Sjukvård

Idag var det dags för sjukvårdsmöte. Stefan som hade planerat aktiviteten hade en genomgång med alla ledarna innan och förklarade upplägget. Övningarna och diskussionerna skulle utgå från sånt som vi kan stöta på inom scouterna, t ex brännskador eller skärsår. Det var totalt tre olika stationer som skulle göras under kvällen och varje station var planerad till 15 minuter

Eftersom vi på första mötet har sex patruller så delade vi in ledarna i lika många grupper. Vi började mötet utomhus med lek och kontroll av närvaro. Sen gick vi in i scoutstugan och började aktiviteterna. Vi spred ut oss runt om i scoutstugan och det satt scouter nästan överallt. På brännskadestationen diskuterade vi olika typer av brännskador och hur man skulle göra för att förhindra att de uppkommer. Vad man kunde bränna sig på och mycket mer. Scouterna förde själva diskussionerna framåt med sina tankar och idéer. Svårighetsgraden på frågorna ökades efter scouternas ålder så att alla fick en utmaning.

På en annan station skulle man larma SOS 112. Här övade sig scouterna på att prata med SOS alarm via en av våra walkie-talkies. Först gick man igenom vad som skulle sägas och vad man skulle tänka på. Sen gick en av ledarna ut och så ropade scouterna upp ledaren och skulle anmäla vad som hade hänt. Det gick jättebra och scouterna fick lite känsla för att man inte behöver veta allt utantill utan att man får hjälp av den som svarar.

Den sista stationen tog hand om småsår som kan uppstå när man är ute med scouterna. Vi gick igenom hur man tvättar och vårdar sår så att de inte ska bli värre på t ex läger eller hajk. Scouternas fantasi är det absolut inget fel på när man frågar dem om vad som kan hända när man är ute :-).

Vi avslutade mötet med att sjunga scoutsången.

När de små scouterna hade gått kom de stora in i stugan. Nu var det dags att köra samma sak igen men med lite högre nivå på övningarna. Även här var det mycket idéer om vad man kunde råka ut för och vi får hoppas att vi inte kommer råka ut för ens hälften av alla olika scenarion.

Vi avslutade mötet med att dela ut JOTI-märken till de scouter som var med. Det var många som var glada över sitt första märke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.