Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Höstterminen 2009

Stjärnhimlen

Kvällens möte hette stjärnhimmel. När närvaron var dokumenterad var det dags att titta på stjärnbilder. Mattias hade riggat upp en projektor inne i scoutstugan och alla scouter la sig på rygg inne i stora salen och tittade i taket.

Där kunde vi se våra ”egna” stjärntecken plus en mängd som vi inte visste fanns. Vi fick också lära oss att även om stjärnhimlen ändras så finns polstjärnan alltid på samma ställe. Längst i norr. Det gör det lätt att orientera sig på natten och det var så man fick navigera förr i världen innan man hade modern teknik som vi har nu. Patrik berättade lite fakta om stjärnor och rymden. Scouterna var mycket intresserade och frågade och kommenterade allt de kände igen.

När vi gått igenom och lärt oss vad vi skulle titta efter för prickar uppe i vår himmel, skulle vi gå ut allihop och lokalisera dem. Gissa om vi blev snopna när vi upptäckte att det var MOLN och vi inte såg ett enda gnistrande klot?!

Vi gick till och med upp på en liten platå bort från scoutstugan för att det är lättare att se om det inte finns lampor och gatlyktor som stör våra ögon, men näpp.. inte en stjärna.

Då gick vi tillbaka till gräsmattan och festade loss på glögg, pepparkakor och julmust. Man fick ta tills man skämdes och det verkade vara 3 st för de flesta :-). Glöggen värmde gott, det börjar bli lite råkallt ute nu. Tänk på det ni som skall vara ute på Lucia- hajk/hujk. Klä er ordentligt.

När must o pepparkakor var svalda, ställde vi oss i en stor fin ring runt flaggstången o sjöng scoutsången. Vi skickade runt ett ord (som i viskleken) som hade anknytning till jul och det blev helttokigt när det kom runt. Ordet var Lussekatt. Detta var sista scoutmötet för denna termin, nästa gång vi träffas på en onsdag blir den 20 januari 2010!

God jul och Gott Nytt Ã…r, önskar scoutledarna!

Det sena mötet började också med närvaro. Sen satte vi oss ner och tittade på stjärnhimlen i taket. Vi tittade på hur man kunde leta upp polstjärnan, var Orions bälte är och mycket mer. Efter ett tag tröttnade scouterna och vi delade upp oss i grupper och planerade helgens mat istället. Alla grupper fick en måltid att planera och en budget att hålla sig inom. Detta var ett första test för att se hur mycket scouterna vet om vad maten kostar och hur mycket man får för pengarna som betalas för en hajk. Vill man bara ha lyxmat så kostar hajken betydligt mer.

För att vara första gången för de flesta så gick det bra men matsedeln behövde justeras lite så var det klart. Hajken kommer erbjuda en delikat meny!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.