Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår

Hajkmat

Juniortjejerna lagar korv och pastagryta på hajkNär man är ute hajk är maten en av de stora höjdpunkterna när man kommer fram lägerplatsen. Här har vi samlat våra favoritrecept som förhöjer matstunden. Du hittar våra recept i menyn till vänster. Vissa recept passar bättre när man har en fast hajkplats där man tillbringar större tid. Att laga maten över öppen eld och med färska ingridenser förhöjer också upplevelsen.

Att tänka på när man lagar mat på hajk

  • Om ni är många se till att ha tillräckligt med stormkök. Det är tråkigt att äta kall mat eller att äta i omgångar
  • Kryddor är ett måste att ha med sig ut svartpeppar, salt, paprikakrydda och lite örter är alltid bra att ha. Se bara till de är tillslutna så det inte kommer in fukt.
  • Se till att ni har tillräkligt med bränsle för hela hajken. När man använder T-röd eller liknande se till att köpa kvalitet. Vissa sorter har mycket dåliga brännvärden. Vi rekommenderar Tenol då det brinner bra och räcker länge. Dessutom så sotar det mindre än vanlig T-röd. Vid kyla som på vinderhajker så går det åt mer bränsle.
  • Hajkbrickor är alltid bra att ha när man lagar mat eller gör eld. Perfekta skärbrädor och bra att ha när man behöver lite extra luft till elden. (Det är mycket enklare att fläkta än att blåsa.)
  • Om bränslet skulle ta slut i brännaren skall man ALDRIG fylla på medan brännaren är varm. Då kan bränslet ta eld och orsaka brännskador på personer runt stormköket.
  • Tänk på hygienen. Tvätta händerna innan ni börjar laga mat. Att bli magsjuk är aldrig roligt, men ännu mindre på hajk.
  • Sist men inte minst. Glöm inte tändstickorna! 🙂

One thought on “Hajkmat

Kommentarer inaktiverade.