Hajkmat

Juniortjejerna lagar korv och pastagryta på hajkNär man är ute hajk är maten en av de stora höjdpunkterna när man kommer fram lägerplatsen. Här har vi samlat våra favoritrecept som förhöjer matstunden. Du hittar våra recept i menyn till vänster. Vissa recept passar bättre när man har en fast hajkplats där man tillbringar större tid. Att laga maten över öppen eld och med färska ingridenser förhöjer också upplevelsen.

Att tänka på när man lagar mat på hajk

  • Om ni är mÃ¥nga se till att ha tillräckligt med stormkök. Det är trÃ¥kigt att äta kall mat eller att äta i omgÃ¥ngar
  • Kryddor är ett mÃ¥ste att ha med sig ut svartpeppar, salt, paprikakrydda och lite örter är alltid bra att ha. Se bara till de är tillslutna sÃ¥ det inte kommer in fukt.
  • Se till att ni har tillräkligt med bränsle för hela hajken. När man använder T-röd eller liknande se till att köpa kvalitet. Vissa sorter har mycket dÃ¥liga brännvärden. Vi rekommenderar Tenol dÃ¥ det brinner bra och räcker länge. Dessutom sÃ¥ sotar det mindre än vanlig T-röd. Vid kyla som pÃ¥ vinderhajker sÃ¥ gÃ¥r det Ã¥t mer bränsle.
  • Hajkbrickor är alltid bra att ha när man lagar mat eller gör eld. Perfekta skärbrädor och bra att ha när man behöver lite extra luft till elden. (Det är mycket enklare att fläkta än att blÃ¥sa.)
  • Om bränslet skulle ta slut i brännaren skall man ALDRIG fylla pÃ¥ medan brännaren är varm. DÃ¥ kan bränslet ta eld och orsaka brännskador pÃ¥ personer runt stormköket.
  • Tänk pÃ¥ hygienen. Tvätta händerna innan ni börjar laga mat. Att bli magsjuk är aldrig roligt, men ännu mindre pÃ¥ hajk.
  • Sist men inte minst. Glöm inte tändstickorna! 🙂

En reaktion till “Hajkmat

Kommentarer inaktiverade.