Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår

Världsscoutcenter

Det finns fem olika världsscoutcentra i världen. De finns i Schweiz, England, Indien och Mexiko. Fyra stycken hör till WAGGGS och ett till WOSM.

Our Chalet, Our Cabana, Pax Lodge och Sangam hör till WAGGGS och Kandersteg hör till WOSM. Alla scouter i världen får bo på alla världscentra.

Kandersteg är det äldsta världscentret och Pax Lodge är det yngsta.

Kandersteg

Kandersteg
Kandersteg

Kandersteg blev scoutcenter 1923. 1921 hittade den schweiziske scoutchefen den övergivna stugan under en semester och skrev till Robert Baden-Powell att det var en bra lägerplats. Stugan hade varit hem åt tunnelbyggare vid järnvägen.

Kandersteg ligger på 1200 meter höjd över havet, cirka 65 kilometer från Bern. Det är lätt att ta sig till byn med både bil och tåg. Kandersteg är en bra plats att starta utforkningen av de schweiziska alperna, sommar som vinter.

Kandersteg finns 50 olika lägerplatser.

Karta över Kandersteg kan du hitta här.

Till Kandersteg International Scout Center


Pax Logde

Pax Lodge
Pax Logde

Pax Lodge kan ta emot 59 personer och inackordering sker i 2, 3 och 4 bäddars sovrum. Det finns matsal och kök, en lobby lounge, ett bibliotek och resurscenter, en affär, ett TV-rum, ett gästkök, tvättstuga och två utrustade konferensrum. Hela byggnaden är rullstolsanpassad.

Pax Lodge är öppet för alla medlemmar i WAGGGS, WOSM och deras familj och vänner.

Pax Lodge är det senaste världsscoutcentrat och invigdes 1990. Innan dess hade det funnit två center i London, Our Ark och Olave House. Pax Lodge och World Bureau delar adress och kallas tillsammans Olave Centre.

Till Pax Lodge


Our Chalet

Our Chalet
Our Chalet

Our Chalet är den äldsta av WAGGGS World Centre. Det öppnade 1932 med syfte att vara en plats för flickor och kvinna från hela världen skulle kunna ta del av och dela ”the Girl Guide/Girl Scout Spirit” medans de utforskade de schweiziska alperna.

Our Chalet ligger vid byn Adelboden, 1350 meter över havet, cirka 60 kilometer söder om Bern. Både sommar som vinter finns det mycket olika aktiviteter att ägna sig åt.

När Our Chalet skulle anläggas letade man efter en plats med följande egenskaper:

Platsen måste ligga nära en tåglinje, men inte nära turistanläggningar. Det måste finnas hotell i närheten men det behövde inte vara lyxigt. Det måste ligga ligga så högt att man kunde åka skidor på vintern och klättra på sommaren, men inte för högt för de som hade hjärtproblem. Det måste finnas tillräkligt med mark runt omkring och trevliga grannar.

Det var en ganska lång lista och platsen som valdes låg alltså vid byn Adelboden.

Platsen kom att kallas Our Chalet.

Till Our Chalet


Our Cabana

Our Cabana
Our Cabana

Drömmen om ett WAGGGS World Centre i den västra hemosfären föddes 1946. Sex år senare började planerna ta fart på allvar och man undersökte platser på Cuba, i USA och Panama. Till slut bestämmde man sig för en bit land i Mexico. Our Cabana invigdes 1957.

Our Cabana ligger i förorterna till miljonstaden Cuernavaca. Trots närheten till staden ligger Our Cabana säkert i skön natur. Our Cabana har möjlighet att ta emot 90 gäster.

Till Our Cabana


Sangam

Sangam
Sangam

Sangam ligger vid stranden av floden Mula i Pune, 190 kilometer från Mumbai (tidigare Bambay), staten Maharashtra, Indien.

Centret invigdes 1966 och kan ta emot upp till 80 inackorderade gäster.

Ordet Sangam betyder ”mötas” det urgamla språket Sanskrit.

Till Sangam