Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår

Lägermat

Grytorna puttrar på gasolköken. När man lagar mat på läger är det ofta till stora grupper. Soppor och grytor är bra mat på läger.

De kräver inte så mycket arbete men det är också viktigt att barnen gillar maten de får. Det är alltid en avvägning man måste göra.

Mat med färg också viktigt man äter mat med ögonen också och om det inte ser gott ut så kan det vara svårare för barnen att äta.

Till lunch kan man på ett sommarläger med fördel servera en kall pastasallad. När det är varmt ute är inte aptiten på topp och varm mat kan kännas som extra tung att äta. Vid middagstid har värmen ofta avtagit och det är lättare att äta varm mat.

Ett fullt utrustat lägerkök

Rätt utrustning i lägerköket

Ett lägerkök behöver allt ett vanligt kök behöver i form av utrustning. Skillnaden är att det inte finns någon el som kan driva moderna maskiner utan man måste göra allt för hand.

Alla scoutkårer har en egen packlista för vad som skall med till lägerköket. Ã…ker man långt bort på läger är det svårt att komplettera med det man har glömt.

I ett lägerkök gäller det att allt har sin bestämmda plats. Det är många som skall hjälpas åt att laga mat och då gäller det att alla saker ligger på sin plats så att man hittar det man behöver.