Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Vårterminen 2010

Chiffer

Idag skulle vi egentligen haft knopar och makramé men av olika anledningar så ändrade vi om i veckoplaneringen och körde chiffer istället.

Vi började med att samlas ute på gräsmattan. Den är fortfarande täckt med packad snö men till en uppställning fungerar det. Vi frågade scouterna om de ville leka inne eller ute. Efter röstning så slutade det 10-9 till inne. Så vi gick in och samlades i stora salen. Mattias tog närvaron och och sen så lekte vi Oddans lek. Det är en lek som vår gamla scoutledare Oddan införde någon gång på 90-talet.

Den går ut på att vi delar upp stora salen i tre zoner. Alla börjar i zon ett och sen ska man knuffa, putta och dra över sina motståndare till zon nummer två. Den som är sist kvar i zon nummer ett vinner. När man hamnat i zon nummer två får man inte gå över till zon ett men kan ta tag i dem som kommer nära gränsen. Så här fortsätter leken ända tills det är en person kvar i zon nummer ett och en i zon nummer två.

Leken var uppskattad och det är alltid tråkigt att sluta när man har roligt, men nu var det dags för chiffer.

Mattias hade ritat upp brädgårdschiffer (eller pagodchiffer/murarchiffer som det också kallas) och scoutchiffer på whiteboardtavlan. Alla scouterna fick papper och penna. Mattias förklarade för scouterna hur chiffren fungerade. Det var lite krångligt för de som inte hade sett ett chiffer innan.

Vi övade på att skriva våra namn med brädgårdschiffer, något som alla scouterna klarade av galant!

Vi avslutade mötet med att dela ut lappar om våffelhujken till de som inte var med förra veckan. Sen sjöng vi scoutsången.

Nu var det dags för nästa möte att börja.

Scouterna ställde sig i sina patruller och vi kontrollerade närvaron. Äventyrsscouterna gick upp på övervåningen och planerade för häxjakten som vi ska ha onsdagen den 31 mars.

Upptäckarscouterna stannade kvar i stora salen och höll på med chiffer. Mattias visade brädgårdchiffer även här och alla scouter skrev snabbt sina namn. Då visade Mattias ett annat brädgårdschiffer där bokstäverna stod vågrätt hela vägen och sen också en där bokstäverna stod lodrätt. Scouterna tyckte det var ganska häftigt hur man kunde ändra och göra om något som är ganska lätt (för att man kan det och vet hur) till att bli ganska svårt.

Scouterna fick i uppgift att skriva ett meddelande med hjälp av brädgårdschiffret. Det skulle innehålla 5 ord och när de var klara skulle de skicka det till sin kompis som satt till höger.

Det skrevs och det löstes chiffer så att pennorna glödde. När vi hade gjort allt så lekte vi Oddans lek två gånger. Scouterna var laddade och tyckte det var kul.

Vi avslutade med att sjunga scoutsången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.