Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Höstterminen 2009

Distriktstämma

Idag var det distriktsstämma i Göteborgs Scoutdistrikt. Morlanda Scoutkår har 4 röster på stämman och i år tänkte vi göra oss hörda. (och det gjorde vi tror jag). Vi åkte från Ellös i god tid för att inse att det skulle bli på håret att vi kom fram i tid. Vi kom fram 09:48 och sista utlämning av röstkort var 09:50. Vi var dock inte sist och det kändes skönt. I entrén träffade vi Jonas som var på stämman i rollen som en del av valberedningen. Vi gick upp och tog en kaffé och kakor. Evelina fick alla kakor så hon inte skulle gnälla om att hon inte hade ätit någon frukost.

Stämman började som vanligt med lite val till olika roller under stämman. Mattias blev vald till rösträknare och protokolljusterare. Mötesordföranden frågade sen stämman om vi kunde bryta stämmoförhandlingarna för att arbeta i ett så kallat ”påverkanstorg”. Påverkanstorg innebär att alla punkter som ska tas upp under stämman finns utplacerade och så kan man gå till de punkter som man tycker är viktiga.

Vi i Morlanda Scoutkår tyckte att ledare under 18 år frågan var viktig och gick dit och skrev ner vad vi tyckte. På många ställen tyckte vi samma som distriktsstyrelsen så där var det bara att bifalla deras åsikter.

Vi tittade på namnbyte på distriktsarrangemang som vi tyckte var en dålig idé. Till Exempel ville man byta namn på Järven till Äventyret. Det skulle skapa en hel del förvirring om så skedde. Det kallas redan idag för Äventyren Getingen och Järven. Järven är för fd patrullscouter som idag heter äventyrare. Det skulle med andra ord bli Äventyrarnas äventyr äventyret, kanske inte den bästa ordkombinationen för att vara tydliga.

Ett annat förslag på namnbyte var att Vandringen skulle byta namn till Utmaningen. Det vi hade att invända mot det var att den i så fall måste bli mer utmanande och inspirerande för de som går den. Vi var flera som var överens som detta och jag tror att det kommer att bli en riktigt bra Vandring eller vad det nu kommer heta i framtiden.

Vi pratade också lite om Mandalay och hur vi gärna såg att hon placerades i den norra delen av distriktet under några veckor varje år. (Allra helst i Ellös 😉 .) Det skulle innebära att vi hade fått mycket lättare att utnyttja henne. Vårt förslag togs emot positivt och vi hoppas att vi redan till våren eller kanske nästa höst kan ha Mandalay seglande runt vår fina ö. Vi får se hur det utvecklar sig.

När påverkanstorget var slut var det dags för lunch. Pannbiff, potatis, sås och sallad. Mycket gott.

När vi kom ner till den stora lokalen igen återupptogs stämman och vi började rösta om de olika punkterna under påverkanstorget. Trots att debatten skulle hållits under påverkanstorget så blev det en del diskussioner ändå. I vissa fall var det rena klargöranden som gjorde det lättare att rösta för eller emot förslag eller ändringar. I andra fall var det onödiga kommentarer.

En gång under stämman behövde rösträknarna jobba. Det var en fråga som började med ca 50-50 fördelning och votering krävdes från salen. Medan vi gjorde oss klara för votering framkom information som inte fanns till hands innan och i voteringen blev resultatet istället 90-10.

Sen kom vi fram till valet av distriktstyrelse och valberedning. Då hela styrelsen avgått och det inte fanns några kandidater så röstade stämman för en extra distriktstämma den 1 december.

Nu började dagen ta ut sin rätt och man började bli lite trött på all formalia som måste finnas med på en stämma. Vi höll dock tiden som var utsatt till 16:00 och var klara 15:57. Vi avslutade med att sjunga scoutsången tillsammans.

Efteråt blev det lite prat med scoutkompisar om extrastämman och andra saker som ska göras tillsammans. Vi skiljdes från Patrik och åkte till McDonalds för att äta middag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.