Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Finnehajken 2002

Finnehajken 2002 Lördag 19/1

Vi väcktes på morgonen av skön utsikt som strömmade ur högtalarna. Klockan 08:30 skulle första starten gå. Vi åt frukost och gjorde oss i ordning. När vi hade burit ner alla väskor var det dags att städa scoutstugan.

På morgonen kom Ã…sa från tidningen Dis & Dimma. Hon skulle gå med oss under dagen och skriva för tidningen.

Starten gick från Lerklev. När vi kom fram till starten började det regna lite grann. Vi tog på oss regnkläderna och sen behöll vi dem på hela dagen. Den första stationen låg inne vid kvarnberget, ovanför Morlanda brygga. Där skulle vi elda, det gick inte så bra. Vi fick inga poäng på eldningen men vi fick två poäng för att vi hade anmält oss bra och bjudit på godis.

Nästa station låg vid vattnet vid ”mor i röva”. Vi kom fram till ett vägskäl där vi kunde välja att gå en omväg genom skogen eller att gå längs med strandkanten. Vi tog ett demokratiskt beslut på att gå längs stranden. När vi gått en bit gick det inte att komma längre. Det var högvatten och man kunde inte gå längre. Hanna hade stövlar på sig så hon kunde fortsätta men vi andra fick gå upp på berget och klättra lite. När vi kom ner på andra sidan kunde man inte komma längre utan att gå i vattnet. Så istället för att vända tog vi av oss skor och strumpor och vadade. Det var iskallt i vattnet och man kände inte sina fötter efter ett tag. När vi kom fram till nästa strand så ramlade Michaela. Det såg allvarligt ut, men när hon lugnat sig lite så var det bättre. När hon hade tvättat såret så gick vi vidare. Det var inte långt till nästa station nu. Efter några minuter såg vi Jonas och Ewa stå ute på berget i regnet. Stationen var en blandning av Woodcraft och livlinekastning. Vi fick en fråga och om vi svarade fel på den så fick man chansen att få en ledtråd genom att träffa en burk med livlinan. Det gick bra för oss på stationen.

Nu bar det uppför. Vi skulle upp till vägen mellan Henån och Ellös. Det var nästan bara uppför så det var bara att börja gå. När vi kom upp till vägen stod Ronja och väntade på oss. Hon hade åkt hem på fredagskvällen för hon skadade sig när vi lekte. Nu hade hon varit på Uddevalla sjukhus. Det var en led som inte ville vara med och leka. Hon fick inte bära något för läkaren så hennes väska kördes till övernattningsplatsen. Vi vilade oss lite och åt godis under tiden hon gjorde sig i ordning. Nästa station låg mitt ute i skogen fast det var inte så jobbigt att komma dit för det gick en väg hela vägen fram.

När vi kom fram stod Andreas och Emma där. Stationen var hinderbana. Andreas satte ihop alla i patrullen med hemmagjorda handbojor av sisalgarn. Sen skulle vi ta oss runt en bana med en grej som var fastsatt i ett snöre som vi måste följa. Det fungerade jättebra och vi fick full poäng!

Nu skulle vi gå vidare, rakt genom skogen skulle vi. Det var bara att plocka fram kompassen och ta ut riktning. Just det kompassen! Vem hade den? Det visade sig att den låg kvar i scoutstugan!

Jaja det var väl inte så mycket att göra. Tur att vi hade tränat orientering. Vi tittade på klockan och sen kollade vi vart solen var. Då kom vi fram till att söder det måste vara åt det hållet. För att kolla lite extra tittade vi på myrstackarna och på granarna. Vi skulle gå nästan rakt söderut. När vi gått en stund hittade vi en rotvälta med en bra rot på som vi kunde använda till händighetsuppgiften. Vi skulle göra en slev som innehöll exakt en dl. Vi sågade av roten och gick vidare. Vi kom fram till Rödsvattnet och sen var det bara att följa stranden till nästa station. När vi kom närmare såg vi att det var matlagningsstationen. Det passade utmärkt för nu var alla riktigt hungriga. Vi skulle tillaga något gott av coscos, falukorv och lite grönsaker. Till det hade vi diverse kryddor. Vi gjorde coscos med stekt falukorv och en mycket god tomatsås. Till det hade vi stekta champinjoner, lök och purjolök. Det var inte bara vi som tyckte det var gott, det gjorde juryn också. Det var Martin och Evelina som hade hand om matstationen. När vi hade mättat våra magar packade vi ihop och gick vidare. Nu skulle vi bara upp till Skälebacken. När vi gick längs sjön såg vi att bävern hade varit framme. På flera ställen låg det träd som han hade fällt. Ganska häftigt!

Det är inte så bara att gå upp till Skälebacken det sista man gör. Backen upp är lagom rolig. Vi genade lite och slapp den allra brantaste backen. När vi kom fram la vi ifrån oss packningen vid sovplatsen och gick för att kasta yxa. Det gick sådär.

Nu var det dags att göra i ordning vindskydd och eld. Vi högg ved och satte upp vindskyddet. Sen gick vi ner till ett kalhygge och hämtade granris. Nu började vi bli hungriga igen och Hanna började göra i ordning maten. Rikhard som var ute på sin första hajk kände att dagen hade tagit ut sin rätt så han bytte om och kröp ner i sovsäcken en stund. När han fick mat i magen blev han piggare igen.

Vi högg ved länge och hade ett bra lager för natten. Vi beslutade att vi inte skulle ha eldvakt utan att elden skulle få brinna ut under natten. Det var inte så kallt utan vi skulle nog klara det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.