Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Hajk-DM

Hajk-DM 1998

ovast.gif1998 fick Morlanda scoutkår den stora äran att lägga banan till Hajk-DM.

Eftersom vi inte var så pigga på att åka ner till Göteborg för att leta upp en trevlig skog lade vi den därför på Orust. Efter många planeringsmöten kom vi fram till en bana som vi visste var bra. Sista helgen i Augusti skulle arrangörerna komma och titta på banan. Efter en hel dags vandrande och inspekterande godkände ledningen banan.
Nu återstod det endast en månad kvar till själva tävlingen.

Fredag 25/9

Nu var det äntligen fredag och allt var packat och klart. Starten gick från Morlanda Kyrka mellan kl.18.00 och 20.00. Vi var två lag som startade från Morlanda. ”Mupparna” som startade i klass 1, och ”Kellys Hjältar” som startade i klass 2. Vädret var väldigt fint och allt var perfekt för en hajk. Vid starten fick man två chiffer som vi skulle lösa till station 6 på Lördag eftermiddag / kväll + en händighetsuppgift som gick ut på att man skulle bygga en våg som skulle kunna mäta vikter mellan 0,1 – 5 kg. Vi fick kartor, där vi skulle pricka ut orienteringskontrollerna och de vanliga kontrollerna. På orienteringskontrollerna fick man bokstäver som senare skulle bilda ett ord. Sen var det bara till att börja gå!

SeniorernaFörsta orienteringskontrollen låg vid ett gammalt hus och det var inga problem att ta den. På första riktiga kontrollen skulle man
placera in olika byggnader i olika scoutregioner i världen. Den var svår men rolig. Andra orienteringskontrollen var lite svårare att hitta men skam den som ger sig. Det började nu att mörkna och det blev svårare att orientera sig. Precis innan första dagens mål var kontroll nummer 2. Där skulle vi spela Bingo lotto. När man fick Bingo skulle man snurra på lyckohjulet för att få poäng. När vi kom i mål var det väldigt mörkt och vi var hungriga. Båda Morlanda lagen kom tidigt i mål och fick en tidig start tid dagen därpå.

Lördag 26/9

Gänget med barnvagnMorgonen började att gry och fler och fler scouter vaknade. Morlanda lagen startade tredje sist och fjärde sist. Med andra ord runt tio tiden. Vi fick vår lägerplats inspekterad och godkänd. Sen var det bara till att börja gå. Dagen första station var eledning. Tyvärr så är inget av Morlanda lagen speciellt bra på eldning. Men nu har vi något att träna på i höst. Orienteringskontrollen tog vi utan större problem. Det blev ett strålande väder att gå i.

Redan nu hade vi gått om flera patruller och när vi tog orienteringskontroll nr 2 låg vi ganska bra till. När vi gått en liten bit kom vi till station nr 2. Det var knopar. Den här stationen gick mycket bättre än eldningen. Nu hade vi en rejäl bit att gå till nästa station. Det var fin väg att gå på och inom kort var vi framme. Station nr 3 gick ut på att man skulle transportera vatten till ett rör, med bara en kosa. Vid denna station åt vi lite kex m.m. Sen var det bara att bege sig till orienteringsstationen. När Kellys hjältar kom tillbaka efter att ha hittat
orienteringskontrollen, hade de hittat en barnvagn mitt ute i skogen. De lastade på sina packningar på barnvagnen och på så sätt slapp de bära. Men när vi skulle in i skogen uppstod det flera problem , men de skulle ha med sig vagnen in i mål. Station nr 4 skulle man paddla kanot och besvara frågor angående kanoter. Det gick bra.

Nu var vi väldigt hungriga men vi beslutade att vi skulle vänta tills efter kontroll nr 5. Vi började att gå mot kontroll nr 5 och självklart skulle barnvagnen med. Nu var det en lång sträcka som vi skulle gå på asfalt och till slut kom vi fram där vi skulle vika av till en grusväg. Båda patrullerna gick tillsammans och efter någon timmas vandrande kom vi fram
till kontroll nr 5. Nu var det hinderbana och inte vilken hinderbana som helst utan en där man skulle transportera en stock igenom en bana. Det var en mycket smart hinderbana
och alla tog i med sina sista krafter. Kontroll nr 6 låg en bit bort så vi satte oss vid avfarten ner till kontroll nr 6 och åt.

Sätter upp vindskyddVi skickade iväg några som skulle hämta orienteringskontrollerna och några som lagade mat. Under tiden vi lagade mat försökte vi lösa chiffrerna, vi löste ett och det andra visste vi hur man skulle göra men fick det inte till att stämma. Vid kontroll nr 6 skulle chiffrerna redovisas och där fick vi en tid som vi skulle redovisa händighetsuppgiften. När vi kom i mål var det bara till att börja med händighetsuppgiften. Kellys Hjältar lyckades göra en besman som stämde ungefär. Mupparna gav upp efter ett par timmars knep och knåp. Det var bara Kellys hjältar som redovisade sin besman från Morlanda. Våra starttider var bland de sista så vi gick och lade oss ganska tidigt för att orka med morgondagen.

Söndag 27/9

Vi startade ganska sent och vi visste om att vi hade långt att gå den här dagen. När vi kom till orienteringskontroll nr 1 var det underbart väder. Direkt efter vi tagit orienteringskontrollen gick vi vidare till station nr 1. Gänget samlatDär var det surrning och vi skulle surra ihop två slanor. Det gick utmärkt för båda Morlandalagen. Nu skulle vi gå en väldigt lång bit men först blev vi bjudna på fika som en lagmedlems föräldrar hade kommit med. Det var underbart gott med saft och kaka. Station nr 2 låg långt bort och på vägen dit skulle vi plocka två orienteringskontroller. Det var inget problem att ta orienteringskontrollerna. Station nr 2 låg uppe på en avsats , så det var en väldigt lång backe upp till stationen men vi gick en annan väg så vi slapp backen. På station nr 2 hade de tagit kort på olika saker som man skulle identifiera. De hade även bilder på kända saker i Göteborg som man skulle identifiera. Efter station var det bara raka vägen till målet. När vi kom i mål , som var Ellös fotbollsplan, löste vi det ord som vi hade fått av orienteringskontrollerna. Vi gick upp till vår Scoutstuga som ligger i närheten och lagade oss lite mat. Vid ca tre tiden var det pris utdelning. Tyvärr var det inget av Morlanda lagen som placerade sig bland de tre första.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.