Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Hajk-DM

Hajk-DM 2002 -En betonghajk i centrala Göteborg

Fredagen den 27 september åkte tre lag från Morlanda till Göteborg för att delta i Hajk-DM. Här kan du läsa en sammanfattning av deras öden och äventyr i storstaden Göteborg.

Vi var tre patruller från Morlanda som åkte med tåg från Stenungsund till Göteborg. Två seniorlag och ett ledarlag.

Ledarlaget hette Bobba Fighters och bestod av Robert ”Bobba” Skoglund, Martin Appelgren och Mattias Niklasson.

Ett seniorlag hette Vad vill du? och bestod av Patrik Andersson, Ronja Johansson, Jenny Johansson och Mikaela Thorbäck.

Det andra seniorlaget hette Breaking the law och bestod av Evelina Thorbäck, Emma Mäsak, Martin Hedberg, Andreas Stenlund och Henrik Andersson.

I Göteborg skulle Dan möta upp för att vara med i ledarlaget. Ingen hade hört något från honom på en och en halv vecka men vi var säkra på att han skulle komma. När vi kom ner till stationen samlades vi på perrongen. Nu skulle vi på något sätt ta oss till Mölndal. Vilket nummer har spårvagnen som går dit? Martin A hittade ett tåg som gick mot Kungsbacka och som skulle gå inom 10 minuter, perfekt!

När vi kom till Mölndal passade senior-lagen på att komplettera sin packning i en mataffär. Nu började vi i ledarlaget att undra vart Dan hade tagit vägen. Det var ju inte så lång tid kvar till start. Efter ytterligare några samtal till Dan utan svar så ringde vi till pappa Benny. När vi frågade vart Dan var blev svaret Öland!

Utan sin mamma som håller ordning på datum för honom så är han ganska borta. Han hade räknat fel på en vecka och var på militärövning. Nu var vi bara tre i ledarlaget och det kändes inte helt bra. Maten skulle i alla fall räcka eftersom den var planerad till fyra.

Hela gänget innan start

Hela gänget samlat inför starten på fredag kväll.

Foto: Jonas Andersson

Nu var vi på startplatsen, Mölndals torg. Vi gick fram till startkontrollen och fick en nummerlapp. Det skulle dröja ca en halvtimme innan vi kunde starta. Det kom fler och fler scouter till torget. Gamla bekanta men flest nya ansikten. Efter en stund kom Jonas och Jenny och besökte oss. Lite synd att de inte kunde vara med.

Nu var det vår tur att starta. Morlanda lagen hade tre nummer efter varandra. Vi fick ett chiffer som inte gick så bra. Vi visste hur det var uppbyggt på ett ungefär men det hjälpte inte. Noll poäng var ingen bra start på tävlingen. Det var bara att ta nya tag och bege sig mot station nummer ett på fredag. På denna station skulle man sätta ihop ett förbundsmärke med en flagga. Det var en lite klurig station. Det var ingen katastrof för något lagen men inte heller någon succé. Det var en bra station att värma upp med. Nu var det bara att orientera sig vidare genom Mölndals gator. Station nummer två var en sångstation. En i laget fick lyssna på en låt och skulle nynna den så att de andra i laget kunde gissa på vilken artist det var som sjöng. Total katastrof för ledarlaget med bara tre poäng. De andra lagen klarade sig bättre.

Nu var det inga mer stationer utan vi gick till övernattningsplatsen. Här fick vi en händighetsuppgift. Det var att måla en reklamskylt till Västtrafiksbussar och spårvagnar. Den skulle vara mot rasism och våld. Nu hade vi något att fundera över.

Fredagskvällen förflöt lugnt. Vi satte upp våra vindskydd. ”Vad vill du?” hade glömt en av pinnarna till vindskyddet så vi fick göra en liten specialare. Nu var det dags för kvällsmat. Vi i ledarlaget hade med oss 5 kilo kräftor. Det var en riktigt trevlig kväll med levande ljus och gott sällskap. ”Vad vill du?” hade med sig revbensspjäll och potatissallad. Ronja som är vegetarian fick lite kräftor av oss. När vi ätit klart gick vi och gjorde oss i ordning för natten. Det fanns ett hus med duschar och toalett som vi kunde utnyttja. Det har sina fördelar att vara på hajk i stan.

På lördag morgon startade alla Morlanda lagen efter varandra ”Breaking the law” var snabba iväg från startkontrollen meddans vi andra tog det lugnt. Startkontrollen var en chifferstation det var ett lite lättare chiffer denna gång. Tyvärr klarade vi det inte helt. Vi gick iväg till den första stationen, när vi kom fram såg vi att det var en surrnings-station. Äntligen fick vi göra något vi kan bra. Uppgiften var att få en dunk med vatten att hänga så högt som möjligt över marken. Vi i ledarlaget klarade 18 poäng på denna uppgift. Det tog lite för lång tid att surra ihop vår konstruktion. (Vi var nog lite för noggranna.) ”Vad vill du?” fick också bra poäng på denna station. ”Breaking the law” var nästan klara när vi började med vår och han med en tidigare buss. Under resten av dagen såg vi dem bara tre gånger.

Scoutsånger på bussen!

Nu skulle vi åka buss och spårvagn till nästa station. Jag tror inte att folket längs vägen var så jätteglada när bussen bara körde förbi. Det gick inte att få in en scout till! För att liva upp lite på bussen började jag och Martin sjunga. Alla scouter va med efter stund (nästan). De tre stackars personerna som fanns på bussen innan den invaderades av scouter har nog inte varit med om något liknande innan.

När vi klev av var vi ute vid Högsbo. Här var det dags för eldningsstationen. Det är ju inte en av Morlandas starka grenar men idag gick det bra. Båda lagen fick bra poäng, lite surt för ledarna att få lägst poäng av Morlandas patruller.

Efter eldningsstationen skulle vi bege oss till Slottsskogen. Vi tog spårvagnen en bit och sen gick vi resten. När vi kom fram var det en livlinestation. Det var en rolig station där man först skulle skaffa sig poäng genom att träffa olika delar i en stående triangel. Sen skulle man rädda en person som låg i en vak. Det var en i laget som låg på en presenning som vi sen skulle dra in. Vi träffade ”Bobba” rakt i ansiktet. Tur att han hade hjälm med visir på sig.

När vi gjort klart stationen bestämde vi oss för att laga lunch. Det blev pasta carbonara till ledarna och korv med bröd till seniorerna. Vi smaksatte vår carbonara med Aioli till seniorernas förskräckelse. Allt för att förstöra våra hajk magar lite till.

När vi ätit klart begav vi oss till spårvagnen som skulle ta oss till nästa station. Vi hoppade av nere vid färjeterminalerna och väntade på Älvsnabben som skulle komma. Vi fick vänta i 30 minuter innan den kom. Under tiden passade vi på att gå till Shell och handla glass och gå på toaletten.

Göteborg är en grön stad

Vi försökte få lite skogskänsla så vi gick i alléerna.

(Göteborg är en grön stad trots allt)

Foto: Mattias Niklasson

När Älvsnabben kom var det massor med scouter som hade samlats för att åka med. Fördäcket var helt fullt och när vi kom till andra sidan älven (Hisingen) skulle alla av samtidigt. Station nummer fyra var lite av en chansartad station. För att få 20 poäng så skulle man ha mycket tur. Vi fick ihop 13 och var ganska nöjda med det men vi var inte så nöjda med stationen. Nu var det dags att ta bussen till den första orienteringskontrollen. Det var att ta ett nummer på en lycktstolpe vid Eketrägatan. Sen tog vi tvåans spårvagn mot centrum för att ta nästa kontroll det var ett nummer på en parkeringsplats vid Kvilletorget. Sen tog vi spårvagnen in till Nordstan. Några gick och hämtade den sista orienterings-kontrollen för dagen meddans andra gick och köpte kritor så vi kunde måla våra händighetsuppgifter. Det var inte lätt att komma på olika slogans som man kunde använda. Nu var det dags för stationen vid vallgraven. Det var att paddla kanot i en hinderbana. Vi hade bästa tiden när vi kom i mål men strax efter vi gått i mål kom det en bättre tid. Kanotstationen var den bästa stationen under hela Hajk-DM.

Nu var det dags att bege sig till den sista stationen för dagen. Vi tog spårvagnen! Det var en sjukvårdstation där man skulle svara på 1X2 frågor. Det var en bra station och vi fick ganska många rätt.

Nu skulle det bli skönt att laga mat. Vi gick upp till målet och letade upp de andra seniorerna. De hade reserverat en plats mitt bland alla vindskydd till oss.

Till kvällsmat blev det tacos. Inte illa för att vara lördagskväll i skogen. När vi ätit gick vi och la oss. Vi skulle upp tidigt nästa dag.

Vi var nästan uppe innan solen.

Vi lagade frukost och tog ner våra vindskydd. Sen begav vi oss till starten. Ã…ter igen var det ett chiffer som skulle lösas. Började bli fantasilöst.

Vi gick vidare till första kontrollen, det var Kims lek. Det var inte så lätt att komma ihåg alla saker på tre personer.

Sen tog vi spårvagnen till nästa station. Det var woodcraft tipspromenad i bältes-spännarparken. Det var en bra station. Nu var det dags att ta de sista orienteringskontrollerna. Den ena låg i Vasastan och den andra uppe vid Skansen Kronan. Det var en jobbig backe att ta sig upp för. Nu var det bara att ta sig till mål i Slottsskogen. Där satte vi upp våra blöta vindskydd för att torka. Sen målade vi våra skyltar och lagade lunch. Hajk-DM avslutades med tårtkalas. Vi hade beställt en buss så att våra scouter skulle kunna delta.

Slutpoäng
Bobba fighters 149
Breaking the law 131
Vad vill du? 127

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.