Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Järven 2008

Järven 2008 dag 2

Så var det dag två på Järven. Klockan fem på morgonen hörde man ”-FANNY, FANNY ÄR DU VAKEN???” Det var Emelie som vaknade och väkte halva skogen. Hon trodde att klockan var sju och ville gå upp. Efter lite övertalande om att klockan bara var fem så la hon sig ner igen.

Vi gick upp vid klockan kvart i sju. Vi började plocka ihop våra saker och laga frukost. Ledarna åt smörgås och havregrynsgröt medans patrullscouterna åt smörgås. När allt utom ledarnas vindskydd var nedplockat och färdigpackat kom det en regnskur. Efter 10 minuter var det över och homlen klarnade upp.

Efter avsyningen som gick utan några problem var det dags att bege sig till starten. Vi startade i tid och nu var det bara att bestämma åt vilket håll vi skulle gå. Vi gick tillbaka till kraftledningsgatan vi följde första dagen och korsade den för att komma ner i ett nybyggt husområde. Därifrån gick det lätt att ta sig till lördagens första station.

På lördagens första station skulle man uppskatta vikt. Man skulle hämta något som vägt en viss vikt. Beroende på hur nära man hamnade den efterfrågade vikten fick man olika mycket poäng. Vi fick 16 poäng. När vi var klara med stationen packade vi iordning väskorna och fortsatte mot station nummer två. För att komma dit fick vi först gå genom en dränerad sankmark och sen upp för ett brant berg.

På station nummer två var det lite kö så vi fick en kölapp och satte oss att vänta. På stationen skulle man ta ut olika kompassriktningar. Det gick bra på stationen och vi fick 14 poäng. Tyvärr glömde vi att anmälla oss ordentligt så vi fick avdrag på poängen. Vi fortsatte mot station nummer tre men innan den skulle vi passera vattentanken för att fylla på våra vattendunkar.

Vid vattentanken fyllde vi på dunkar och flaskor så vi var rustade för resten av dagen. Vi gick vidare till station nummer tre. Här skulle man kunna knopar och det gick ganska bra även här. Det var lite klurigt att slå en överhandsknop med en hand men så fort en hade gjort det så gick lätt för de andra. Vi fick 13 poäng på stationen.

Vi tänkte sätta oss ner och äta men beslutade oss för att gå en bit till innan vi dukade upp lunchen. Vid slutet av vägen satte vi oss ned och lagade lunch. För patrullscouterna var det enkelt, bara att plocka fram den färdiga salladen. Ledarna plockade fram stormköket och lagade köttbullar och potatismos. När lunchen var avslutad var det dags att plocka dagens första orienteringskontroll.

Orienteringskontrollen låg vid en bäckkorsning ute i en sankmark. Det var blött, lerigt och jobbigt att hitta den men till slut kunde scouterna hitta rätt. Vi fortsatte nu till lördagens station nummer fyra där man skulle mäta ut arean på ett område som var markerat medsisalgarn. Scouterna mätte och tänkte och överlade hur man skulle räkna. Elin började räkna och när hon var klar hade hon hela armen full med uträkningar. Scouterna kom fram till att arean var 14 kvadratmeter. Rätt svar var 13,35! Grymt bra! Det gav oss 19 poäng på stationen och gav oss nya krafter att vandra vidare.

Vi fortsatte vandra och kom ut på vildmarksleden som går mellan Skatås och Hindås. Den är ganska kuperad och dåligt markerad så den är lite svår att följa. Vi följde leden fram till station nummer fem där vi mötte kompisar från Svanesund. Stationen var woodcraft och man skulle plocka 16 namngivna växter och kunna berätta vilken som var vilken. Vi fick 16 poäng.

Här delade vi på oss, scouterna gick på en grusväg och ledarna fortsatte att gå på vildmarksleden. Det var en trevlig vandring i fin natur. Efter ett tag kom vi ikapp scouterna när de stannat för att ta den tredje orienteringskontrollen. Den satt ute i en tjärn. Elin offrade sig och gick ut och hämtade den. Hon kom tillbaka med byxorna i handen men hade tagit kontrollen. Ledarna fortsatte mot målet och lägerplatsen medans scouterna gjorde sig i ordning för att gå vidare.

Vi kom fram til lägerplatsen och började leta upp en bra plats att slå upp vindskydden på. Till slut hittade vi en plats och spände upp vårt vindskydd. Då ringde telefonen, det var scouterna som ringde och sa att de trodde att de hade gått vilse. Det visade sig att de missat en korsning på leden och fortsatt rakt fram. Det var bara att gå tillbaka.

Efter gagnska lång stund kom scouterna in till lägerplatsen. De hade letat efter dagens sista orienteringskontroll utan framgång. Det var ett trött och irriterat gäng som kom fram till mål. Med lite peppning kom de igång med matlagning och uppsättning av vindskydd. Ledarna åt kasslergryta med ris. Riktigt gott! Vi provade även Uncle Bens ris i påse och det fungerade riktigt bra. Inte något fastbränt ris alls i kastrullen.

Patrullscouterna lagade köttbular och potatismos. När middagen var klar och de hade satt upp sitt vindskydd höjdes humöret. De började också att tillverka sin händighetsuppgift som skulle vara ett kärl som skulle innehålla 2 dl vatten. Oscar och Cornelia turades om att gröpa ur och prova hur mycket vatten som fick plats. Det var trötta scouter som kröp in i sitt vindskydd för kvällen.

Ledarna avslutade kvällen med en härlig ostbricka som pricken över i. Det skulle visa sig bli en riktigt kall natt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.