Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Vårterminen 2009

Kajakpaddling/Kajakkurs

Morgonen den 23 maj vaknade vi vid 8-tiden. Jag var först ut ur vindskyddet, alla andra tog lite extra tid på sig.Vi åt en statig frukost bestående av havregrynsgröt och mackor vid halv nio tiden. Klockan nio samlades vi patrullscouter och gick ner till Peters verkstad där vi lagt in kajakerna kvällen innan. Våra kajakinstruktörer och ledare för dagen, Tomas och Miriam från Svanesunds scoutkår, var med.

Vi bar ut kajakerna ur verkstaden och ner på stranden vid Morlanda brygga. Jag, Cornelia, Catrin, Fanny, Oscar och Anders tog på oss flytvästar och kapell. Sedan gick Tomas och Miriam igenom hur man använder och paddlar kajak. Dom berättade hur man tar sig i och ur, hur man håller paddeln och hur man gör i fall man skulle ramla i.

Efter genomgången så satte vi oss i våra kajaker och började paddla. Vi paddlade längs med stranden. Efter en stund så kom vi fram till en fin strand där Catrin bestämde sig för att välta sin kajak. Tomas tyckte att det var ett bra tillfälle att visa resten av gruppen hur man agerar om man skulle välta. Så Catrin började gunga och ett, tu tre så låg hon i vattnet.

Tomas paddlade fram till och la sig med sin kajak som ett ta. Catrin simmade till aktern på sin kajak och tyngde tyngde ner den så att Tomas kunde dra upp fören på sin kajak för att töma ut allt vatten. Sedan släppte Catrin aktern och Tomas vände hennes kajak. Nu la han kajaken så att hans för låg mot Catrin akter. Sedan tog han ett bastant tag om hennes sittbrunn och Catrin kravlade upp med huvudet mot aktern och gled sedan ner i sittbrunnen

Vi andra fick chansen att välta men vi bestämde oss för att vänta lite. Vi paddlade en liten stund till och sedan vände vi och paddlade tillbakatill den första stranden. Där sa Tomas att vi skulle öva på att välta. Precis när Tomas skulle fråga vem som ville välta först, då vi hörde ett plask bakom oss. När vi vände oss om så såg vi att Anders låg och plaskade i vattnet. (Utan kamera denna gången Red. anmärkning).

Cornelia bestämmde sig för att rädda honom snäll som hon är. Efter det var det min tur att välta. Det kalla vattnet kom som en chock när man välte. När alla hade vält så paddlade vi in till stranden och bytte om till torra kläder. Klockan var då 13:00 När klockan var 13:20 kom Mattias ner med en kastrull pastasallad till oss. Vi åt av salladen medans vi tittade på när minior- och juniorscouterna badade i det så kallade ”sköna” vattnet.

Efter att vi hade lunchat så paddlade vi igen. Vi körde slalom mellan musseltunnorna. När vi låg i musselodlingen bytte Cornelia och Tomas kajak. Vi paddlade sen ut till Björholmen. Klockan var då 15:00 och vi bestämde oss för att paddla tillbaka. Kajakerna skulle lämnas klockan 16:00.

Vi drog upp kajakerna på stranden och tog ett snabbt doppinnan vi torkade av dem. Klockan 16:05 kom Thomas från Orust kajak och hämtade kajakerna. Mattias, Fanny, Cornelia, Oscar och Catrin åkte med ut till Stocken för att tvätta rent kajakerna. Jag och Anders gick upp för att äta köttbullar med mos. Det var en trevlig dag med massor av sol och skoj.

/Elin Samuelsson

Efter att vi lastat på kajakerna på kajakkärran åkte vi till Stocken och tvättade kajakerna, kapellen och flytvästarna. Vi började med att lasa av dom till tvättställen och sedan tvättade Catrin och Oscar av kajakerna medans jag och Fanny tvättade flytvästarna och kapellen för att få bort allt salt. Vi tvättade av kajakerna med vatten och sen dammsög vi dem med vattendammsugare.

När allt vatten var borta från facken i kajakerna fick vi torka ur facken med en handduk. Det tog ganska lång tid. Medans vi stod och torkade kom det en ”gubbe” och skulle tvätta av sin kajak. Han sprutade lika mycket på oss som på sin kajak. Sen åkte vi tillbaka till lägret.

/Cornelia Holmdahl

Fler bilder kommer att läggas upp på detta inlägg så kom tillbaka och titta igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.