Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Höstterminen 2010

Leta bränsle till elden

Dagens tema var brännbart. Alltså vi skulle bege oss ut och leta sådant som man kan göra upp eld av när man är ute. Först tog vi närvaro och sen satte sig patrullerna i grupper och pratade om eldning. Kom de ihåg vilka tre komponenter som behövs för en eld? Jodå, visst gjorde de det:

Syre, bränsle, värme. Man grundar med ”fnöske-bitar”, det kan vara näver, tunna träflisor och liknande. Att hitta torrt material är bäst – om nävern är fuktig, kan man lägga det i byxfickan och torka det med kroppsvärmen – många käcka element försökte torkas i byxfickorna!! Stenar, kottar, ormbunkslöv, äpplen – tror inte jag såg allt. Efter grunden behöver man lite större bitar, vi hade tågat iväg mot Marys äng för att leta brännbara material. Det finns särskilda regler om vad man får ta och inte. Det måste ligga på marken – man får inte bryta av från träd. Givetvis får man inte heller ta ur någons vedstapel(även om den ligger på marken), lyckligtvis såg vi ingen sådan, däremot något som såg ut som om någon höll på att bygga en koja. Scouterna blev väldigt sugna på att fortsätta med den..Till slut hade alla hittat något att bära med sig hem, för nästa gång skall vi använda detta för att göra upp eld.

Väl tillbaka vid scoutstugan var scouterna leksugna. Fiskenätet var lite tjatigt, så vi körde varmkorv. Det blev full fart direkt, fastän det nästan var kolmörkt ute.När alla var riktigt varma, körde vi ett fiskenät i alla fall- ledarna var nätet o scouterna fiskar. Alla utom 6 stycken fastnade i nätet. Efter det gick vi in och de satte sig i patrullerna, många var varma o rosiga om kinderna! Stefan pratade om vad som skulle händ 16 oktober – vid Världens Barn insamlingen. Inger pratade om Scout-almanackor 2011 som vi börjar sälja nu. Om man säljer 5 får man märke nr 1 och om man säljer 10 får man märke nr 2. Märkena kommer att vara speciellt framtagna för Morlanda Scoutkår. Pengarna går oavkortat tillbaka till verksamheten. Vi avslutade med scoutsången och scouterna fick lappar med sig hem om de två aktiviteterna.

När Äventyrarna kom så började det regna och det var redan mörkt ute. Vi beslutade att gå in istället och prata om eldning och allemansrätten. Vi satte oss i stora salen och diskuterade. När vi diskuterat en stund gick Mattias och Stefan iväg och letade upp material så att vi kunde göra tändmaterial. Dom plockade fram en gammal kokplatta stearin och så började vi smälta stearinet i ett vattenbad. Mattias tog en gammal tidning och visade hur man gör vattensäkra tändpapper.

Vi rullade tidningspappret runt pennor och knöt sen ihop det till en rulle. När stearinet var varmt doppade vi rullarna i det och lät det suga in stearin ordentligt. Sen hängde vi upp rullarna för att torka till nästa vecka. Då ska vi använda dom för att göra upp eld.

Samtidigt som de flesta scouterna diskuterade eldning och gjorde tändmaterial så bakade patrull örnarna i köket. När mötet var nästan slut kom dom ut och bjöd på chokladmuffins. Ett riktigt bra jobb i köket och deras scoutkompisar ville bara ha mer.

Vi avslutade mötet med att dela ut lappar om JOTI och sen sjöng vi scoutsången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.