Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Vårterminen 2012

Sammarbetsövningar och eldning

Så har äntligen vintern kommit till oss på västkusten. Snön ligger om än inte så djup så är det i alla fall 10 cm på backen. Kylan har också kommit, idag var det -10 grader när vi hade vårt möte. Det passar ju utmärkt att köra en vattenövning då.

Vi samlades ute i på den vita gräsmattan och ställde upp oss i våra nybildade patruller. Sen tog vi närvaro och gick igenom vad vi skulle göra på mötet. Man blir snabbt kall av att stå stilla när det är över 10 mínusgrader ute. Så vi satte snabbt igång att leka pepparkaksgubbarna. Idag hade vi en liten specialregel. Man fick inte ställa sig bredvid någon i sin egen patrull. Det gick bra till att börja med men efter ett tag så hade scouterna antingen glömt av regeln eller så hade de glömt av vem som var med i deras patrull.

När vi lekt klart ställde vi oss i våra patruller igen och Mattias förklarade dagens samarbetsövning. Övningen går ut på att man ska transportera vatten från dunkar genom 3 olika zoner fram till ett rör som ser ut som ett U. Man transporterar vattnet i kåsor och när man kommer till gränsen av sin zon måste man hälla över vattnet till patrullkompisen som står och väntar. I botten på U-röret finns en kula med en kod på. Koden går till ett hänglås som sitter fast på en låda. Målet för patrullen är att så fort som möjligt lösa uppgiften och plocka upp priset som ligger i lådan.

Scouterna satte igång och man såg på dem att det var en övning som verkligen tilltalade dem. Det var fullt ös från första stund. Det var ca 10 kåsor med vatten som behövdes för att kulan i röret skulle flyta upp.

Helt plötsligt hörs Marcus röst, – Mattias, ska kulan ligga på botten?. Ajdå, inte bra, men det är bara att köra vidare. När röret är full så häller vi ut kulan istället.

Det är jämt mellan patrullerna och rören svämmar nästan över samtidigt. Scouterna häller ut kulorna och springer tillbaka till startplatsen där lådan med hänglåset står.

Helt plötsligt hörs scouterna, -MATTIAS, DET FINNS INGEN KOD PÃ… KULAN!!!!

Färgen och kulan har löst upp sig och det går inte att se vad det står på den.

Vad ska vi göra nu? Att ge scouterna koderna hade ju varit en enkel lösning. Men det går inte eftersom koderna inte skrevs ner på något annat än kulorna. Det blir helt enkelt att gissa sig till kombinationen. Det är ju inte så farligt. Bara 1000 olika kombinationer x3.

Tro det eller ej efter 5 minuter hade tjejerna fått upp sitt lås och kunde plocka ut sitt märke ur lådan.

För killarna gick det lite sämre men vi plockade fram märken så att de också fick till sina patruller.

Efter att ha suttit och försökt lösa koden var scouterna lite nedkylda så vi bestämde oss för att visa hur man kan hålla värmen. Vi visade pingvinen (Man står och trampar på stället och rör axlarna upp och ner så man trycker ut blod i fingrarna. Vicka gärna på tårna också.), skidåkaren (Man står stilla på stället och stakar sig som en skidåkare, Man kan även böja benen så att man får gung i kroppen) och sist men inte minst en traditionell åkarbrasa.

När vi visat detta var vi fortfarande inte helt upptinade så vi körde en tävling om vem som kunde gå pingvingång snabbast över gräsmattan. Det var väldigt snabba pingviner så vi fick göra det flera gånger för att alla skulle förstå pingvingången.

Vi pratade också om hur viktigt det är att inte smörja in sig med krämer när det är så kallt. Eller att tvätta sig med vatten precis innan man ska gå ut. Det är så lätt att huden fryser sönder. Vi pratade också om hur man ser när huden börjar bli för kall och att man ska hålla koll på sina kamrater när man är ute och åker pulka eller leker i snön.

Nu var det dags att sluta mötet. Vi ställde oss i en ring rund flaggstången och sjöng scoutsången.

Scouterna till det sena mötet kom på utsatt tid och vi tog genast närvaron. Idag var det dags att fortsätta med knivbeviset och att elda.

Scouterna skulle göra upp en eld så fort som möjligt och sen skulle de koka upp såpvatten så fort de kunde. Ledarna hade tänkt att det skulle vara lite av en tävling men tyvärr kom det för lite scouter så det var bara en patrull på mötet.

Scouterna förberedde bra och snart hade de tänt elden. Nu gällde det bara att hålla igång den så länge att de kunde koka upp vattnet. Samtidigt som elden brann satt äventyrarna inne och fortsatte förbereda sin Finnehajk. Det mesta var planerat och maten var bestämd. Så de gick ner och kontrollerade att allt de ville ha fanns i affären.

När de kom tillbaka packade de allt material och kontrollerade att allt var helt och funktionsdugligt.

Nu var det dags att avsluta mötet och vi gjorde det som vanligt med att sjunga scoutsången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.