Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Höstterminen 2010

Skapa

Idag stod det skapa på schemat, fast vi började med att leka moroten en stund. Scouterna lekte så öronbedövande att de fick sluta ganska snart..förstår inte att morötter kan låta så mycket- har jag aldrig hört vare sig i affären eller i morotslandet.

Vi tog närvaron och frågade scouterna vilken lek dom ville leka. Ã…ter igen ville dom leka morotslandet. Då några inte ville göra det för att det alltid blir så högljutt då så lekte vi knuten istället. När vi försökt få upp knuten i 10 minuter så fick vi ge upp. Den var helt enkelt för krånglig för att kunna lösa. Vi delade upp patrullerna i två grupper 1) Sömnad och 2) Läderarbete.

Sömnadsgänget var kvar i storma salen med Frida och Inger o den andra gruppen gick med Richard o Mattias till verkstaden. Det fanns 2 symaskiner och en himlens massa handdukar inne i storstugan. De senare väntade i högar på att bli matlådepåsar eller för att tydliggöra: en påse att ha sin matlåda, kåsa och diskhandduk i när man är ute på hajk/hujk eller läger. Tyvärr visade det sig att scouternas symaskin inte var i bästa skick- när Mattias skulle testköra den sprakade det inne i motorn och det luktade bränt. DEN vågade vi inte använda. Inger hade också tagit med sig en symaskin, hon var rätt nöjd med att den nyss varit inne på lagning för då skulle ju den klara av alla påsar.

Scouterna började med att välja färg på handduken och vek sedan in kanten som skulle fållas..Förste man ( som var en tjej) satte sig i stolen och började gasa..vrrrrrrr…hack,hack…stop! Maskinen funkade i ca 10 cm, sen trasslade den ihop sig o ville inte mera. Vi fick tänka om och målade istället påsarna som sedan fick ligga o torka. Många fina, fantasifulla och färgranna alster blev det. De som var klara körde lite ballong-volleyboll medan de väntade på att få gå in i verkstaden.

Vips var det dags att skifta skaparområde. Inne i verkstaden fick scouterna först leta upp en läder bit – vi har två stora blå backar fulla med diverse småbitar i olika färger – en hittade till och med rosa fluff – men den var för svår att ha som sölja. Söljan har man runt halsduken, tanken var att man skulle klippa ut en fyrkant, rita/skriva ngt på den och sedan bränna in det med lödpenna (själva brännandet stod Richard för). Det blev många fina söljor, de som var svårast att bränna på var de svarta. Det svarta lädret visade sig vara något konstgjort material som innehöll lite annat än skinn.  För att få läderbiten att bli en sölja  fick scouterna stansa 2 hål i ändarna så dom kunde göra en råbandsknop av läderband som höll ihop söljan.

Vi körde ett varv med viskleken, fast vi fick börja om det första ordet var för svårt. Ord nummer två var fladdermus – det klarade alla – det var väl för att det är halloween snart?? Sen avslutade vi med att sjunga scoutsången och påminna att det är höstlov nästa vecka och därmed inget möte.

Det sena mötet började vi med samling i stora salen. När alla var tysta tog vi närvaro och sen pratade vi om vad vi skulle göra under kvällen. Precis som på det tidiga mötet så skulle vi skapa. Skillnaden var att vi lät scouterna själva välja vad dom ville skapa. Vi berättade vad det fanns för material och sen fick dom själva välja vad de ville göra.

Några satte igång och gjorde kompisband, andra gick ut i verkstaden och gjorde läderarbete. Fantasin flödade fritt om vad skapa innebar. Några scouter ville skapa värme. Vad gör man då? Jo man gör upp eld. Andra hade missat att göra tändrullar av stearin och tidningspapper som vi gjorde för några veckor sedan. Dom satt igång ich gjorde massor med rullar som vi kan ha med oss ut på hajker.

Samtidigt som äventyrarna höll på, bakade några av utmanarscouterna äppelmuffins. Dom var klara precis till vi skulle avsluta. Alla åt med god aptit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.