Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Höstterminen 2010

Spåra

Idag var det spåra som stod på agendan. Vi samlades som vanligt vid scoutstugan där vi tog närvaro. Istället för att hissa flaggan delade vi ut kartor och satte igång mötet för att komma iväg.

Scouterna gick i sina patruller tillsammans med en ledare scouterna fick under vandringen visa på kartan var de var någonstans. Vägen vi gick var lätt att följa och på detta sätt fick scouterna lära sig att följa med på kartan för att alltid kunna veta var dom är. Vi gick från scoutstugan ner till stora vägen som vi korsade och gick upp mot Glimsås. På vägen hittade scouterna en trägård där dom ”pallade” päron. Om man nu kan kalla det ”palla” när man frågar ägaren om man kan få gå in och plocka.

Vid lite större korsningar och platser som var lite lättare att känna igen sig på på kartan frågade vi scouterna var vi va. I början fick vi svepande svar med stora cirklar som var 500 meter stora. De sista gångerna var de mycket mer exakta och pekade ut nästan exakt var dom stod. Det var riktigt kul att se hur dom genom att vara lite mer uppmärksamma på omgivningen och titta på kartan lite oftare kunde peka ut var dom var.

När vi kom till backen upp till motionsslingan kom Inger med bilder på grankottar och djurbajs. Nu var det dags för scouterna att spåra djur. Tyvärr blev det lite för mörkt för att titta efter spår på marken så kottarna fick duga. Vi hittade kottar där olika djur hade varit framme, spår efter mus, ekorre och hackspett. Något bajs hittade vi inte och det var kanske tur det.

Vi gick runt slingan och letade hela tiden efter djur och andra saker att titta närmare på. Tyvärr var det lite för mörkt för att se några djur. Ljudvolymen på scoutföljet kan också spelat in att vi inte såg några. Vi såg inte ens några myror!

Väl tillbaka vid scoutstugan pratade vi om vad vi hade sett och gjort. Sen sjöng vi scoutsången och sa hej då.

Nu var det dags för nästa möte. De äldre scouterna började inne där vi delade upp oss i patruller. En patrull fick i uppdrag att baka och bjuda de andra på i slutet av mötet. Utmanarna gick upp till sitt utmanarrum och planerade Finnehajken.

De två andra patrullerna med äventyrare gick igenom hur man läser kartor och använder kompasser. Vi diskuterade i patrullerna och efter en stund bestämde vi oss för att gå ut och orientera i mörkret. I förrådet plockade vi fram lyktor så vi skulle kunna se något i mörkret. Vi bestämde hur vi skulle gå och sen delade vi upp oss och gick åt olika håll. Den ena patrullen gick ner mot samhället och den andra gick ut på ängen bakom bakom scoutstugan. Där trevade vi oss fram i mörkret.

Med hjälp av bara fotogenlyktan orienterade vi oss fram till industriområdet. I mörkret såg vi en fantastisk stjärnhimmel och vi såg väldigt många olika stjärnbilder. I mörkret var et lätt att halka i leran. Som tur var det ingen som gjorde det men det var nära.

Vid Olssons i Ellös mötte vi den andra patrullen. Vi fick byta fotogenlykta med dom för deras fotogen hade tagit slut. Vi kom tillbaka till scoutstugan nästan samtidigt. Där väntade nygjorda chokladbollar med grädde. Så kan det gå när fantasin får flöda.

Vi avslutade mötet med scoutsången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.