Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Vårterminen 2012

Uppstart vårterminen 2012

Så var det dags för terminens första möte!

Tanken var att vi skulle vara ute men tyvärr var vädrets makter inte hjälpsamma så vi valde att vara inne i stugan istället. Rena när klockan var tjugo minuter i sex stod scouterna utanför stugan och ville börja. När klockan var sex ropade vi in dem. Vi samlades i stora salen och satte oss i en stor ring. Där tog vi närvaro och hälsade alla välkomna till vårterminen.

Några scouter hade valt att sluta efter höstterminen men vi hade också nya ansikten på besök för att prova på scouting. Jättekul!

När vi hade samlat oss så delade vi upp scouterna i patrullerna. Under hösten har vi inte haft några fasta patruller för att kunna dela upp grupper varje möte och se vilka barn som fungerar tillsammans. Vi ställde frågan till tjejerna om de ville ha en egen tjejpatrull och det blev ett rungande JAAA!

Nu har vi tre stycken spårarpatruller som alla är supertaggade!

Vi spred ut oss i stugan, en patrull satte sig i stora salen, en patrull på övervåningen och en patrull satte sig i blå rummet. Vi pratade om vad man gör i en patrull och vad som är viktigt när man är en liten grupp som ska arbeta tillsammans. Scouterna hade många bra tankar om vad det innebar att jobba i patrull, samarbete, ta hand om varandra, hjälpa varandra och ha roligt tillsammans.

Vi pratade också om varför man arbetar i patruller och att vi i scouterna arbetat i patruller i över hundra år.  Scouterna trodde att det var därför vi var så bra i scouterna 🙂

När vi hade pratat och diskuterat en stund gjorde vi lite samarbetsövningar. När Mattias letade efter en matta som var borta satt scouterna nästan helt tysta i stora salen.

Eftersom mattan var borta fick vi ta vår stora Triumfglass flagga istället. Vi gjorde en samarbetsövning som heter mattan. Alla scouterna i patrullen står på en matta och sen gäller det att vända på mattan utan att nudda golvet. Det fanns många olika lösningar på att lösa problemet. Några bra, andra mindre bra. Att hoppa var inte så enkelt upptäckte scouterna genom ”Learning by doing”. Man kan ändra svårighetsgraden på leken genom att minska storleken på ”mattan” eller öka antalet som ska stå på mattan. Efter en stund började scouterna prata med varandra om lösningar och hur man kunde göra för att klara det på snabbaste sättet.

När vi var klara var det dags att ta nästa samarbetsövning.  Denna gång var det ”Kims lek”. Den går det ut på att man lägger saker under ett skynke. Sen ger man scouterna någon/några minuter när de får titta på sakerna innan man täcker över dem igen. Nu fick scouterna ytterligare några minuter på sig att skriva ner och diskutera vilka saker de hade sett. När vi redovisade gjorde vi så att scouterna fick säga en sak per patrull och de patruller som hade den saken fick ett poäng. Snart hörde man kommentarer som ”men jag sa ju det”, ”har vi inte skrivit det” osv.

Totalt hade vi 16 saker under skynket och den patrull som kom ihåg flest saker kom ihåg 14 och den som kom ihåg minst hade 12. Det var en jättejämn ”tävling”. Vi avslutade med att prata om hur scouterna hade gjort för att komma ihåg sakerna. Några hade räknat dem så de kom ihåg hur många de skulle ha på sin lista. Scouterna kom fram till att om inte alla hade pratat i munnen på varandra när de skulle berätta för den som skulle skriva ner allt så hade de fått ännu bättre resultat.

Vi ledare var jättenöjda med övningen då målet inte var att komma ihåg alla saker utan att scouterna skulle prata med varandra och det lyckades verkligen.

När vi var klara satte vi oss i våra patruller och Mattias och Lars delade ut terminsplaneringen. Scouterna tittade på den några minuter och sen pratade vi om vad vi skulle göra under hela våren. Det blir övernattning, läger och massa roliga möten ända fram till juni.

Vi avslutade med att sjunga scoutsången och sen gick vi hem.

Även på sena mötet delade vi upp oss i patruller. Vi ändrade lite beroende på scouter som har valt att sluta och andra som har kommit till. När vi var klara satte vi oss och pratade om patrullerna. Vad man gör och hur patrullen fungerar och varför man har patruller. Det var många bra tankar även här. När vi pratat och diskuterat gick vi ner och övade på samarbete. Vi gjorde samma övning som Spårarna gjorde med flaggan. Sen lekte vi kims lek.

Äventyrarna satt uppe och planerade sin mat till Finnehajken. De pratade också om  vilken utrustning de skulle ha med sig och hur de skulle packa. Nästan alla trodde att de skulle följa med på hajken men de skulle bestämma sig till nästa gång.

När vi var klara gick vi ner och körde ”kims-lek” med de andra. Vi delade ut terminsprogrammen och sen sjöng vi scoutsången innan vi gick hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.