Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Höstterminen 2016

Världens barn

Vi började mötet med att ta närvaro och hissa flaggan.

Sen delade vi upp oss i tre grupper som gick ut till de tre stationerna som var uppsatta

Inför mötet hade vi ledare byggt upp ett vindskydd med hjälp av presenningar. Detta skulle visa scouterna hur ett hem alternativt en skolmiljö skulle kunna tänkas att se ut i Demokratiska Republiken Kongo. Inne i vindskyddet så pratade vi om hur man skulle kunna hjälpa barn som har det svårt på olika sätt. Scouterna gav förslag som mat, skola och vatten. Vi fokuserade under mötet som sagt främst på situationen i Kongo, och scouterna fick även se bilder på hur barn där kan leva (framförallt barnarbete inom mineralutvinning).

Borta vid eldstaden tog Tobbe och Eleonor emot scouterna och pratade om vanlig mat i Kongo. Med sig hade ledarna en stor gryta och en mellanstor gryta. Grytorna innehöll en typisk middag i Kongo, ugali (som en en klibbig massa gjort på vitt majsmjöl och vatten) och en tomatsås gjord på bönor, tomater, lök och kryddor.

Scouterna fick varsin smakportion av middagen och fick äta med händerna precis som de fattiga barnen i Kongo gör. Scouterna formade ugalin till skedar som de använde  för att få upp såsen.

Alla scouter var jätte duktiga och smakade på maten. Några tyckte inte om den medan de flesta tyckte att maten var helt okej. Några bad till och med om mer mat!

Efter provsmakningen samtalade vi om och diskuterade om frågor som tex
”Hur tror ni att maten smakar när man inte kan laga med friskt vatten?”
”Hur tror ni kroppen mår efter att ha ätit sådan mat varje dag i långa perioder?”
”Tror ni att befolkningen i Kongo lagar sin mat på spisen eller vad använder de istället?”
”Är det enkelt att leva i Kongo tror ni?”

Det blev bra diskussioner och alla scouter fick komma till tals.

Den sista uppgiften var att hämta rent vatten i brunnen. Här stod Mattias med ett badkar som skulle fyllas. Detta för att visa barnen hur mycket vatten som går åt vid ett vanligt bad i Sverige. Scouterna tog varsin 2,5 liters dunk och följde en snitslad bana rund scouttomten. De kom sen fram till ”brunnen” där de skulle fylla sin dunk med vatten och bära tillbaka den. Så skulle de hålla på tills badkaret var fullt.

Ingen av grupperna lyckades fylla sitt badkar! Vi pratade om hur mycket vatten det egentligen var och vi kom fram till att scouterna hade hämtat nästan 200 liter vatten. Vi pratade då om hur annorlunda det skulle vara att inte bara kunna vrida på kranen för att få rent vatten. Vi pratade också om vad man använde vattnet till när det inte fanns i obegränsade mängder. Scouterna var jätte engagerade i uppgiften och förstod hur mycket tid det tar att hämta vatten.

Vi avslutade med att hala flaggan och sjunga scoutsången. Sen delade vi ut lappar om Världens barn disco.

Kvällen gick så fort att vi glömde ta några kort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.