Morlanda Scoutkår

– vi bedriver scouting i Ellös på ön Orust

Morlanda Scoutkår
Höstterminen2011

Femkamp, bakning och hugga med yxa

Idag hade vi tänkt att vara inne och gå igenom chiffer med våra Spårare. Men vädret var så fint att vi inte kunde med det. Istället var vi ute och genomförde en femkamp.

Vi började mötet med att samlas runt flaggstången. Vi berättade vad vi skulle göra under mötet och bestämde vi vilken lek vi skulle leka. Det blev bollen i burken och Alexander började räkna. Efter en ganska lång stund avslutade vi leken och de sista fick vi ropa fritt fram till. Efter leken delade vi upp scouterna i fyra patruller. Vi har inte delat in dem i riktiga patruller än utan det blir olika varje möte.

Varje patrull började på en av fyra stationer och sen gick de motsols rund huset på de fyra olika stationerna som vi hade ställt i ordning.

Station 1 var att man skulle förflytta en kula från en låda till en annan låda. Till sin hjälp hade man halva rör som kulan skulle rulla i. Rullade man kulan för fort så hamnade den på marken och man fick börja om. Rörde man kulan med handen så fick man börja om. Det är en ganska svår övning och det gäller verkligen att man samarbetar och pratar med varandra i gruppen för att kunna lyckas. Marcus hjälpte scouterna med tips för att det skulle gå enklare.

Station 2 var att man skulle kasta hästsko på en pinne. Det låter kanske inte så svårt men det är svårare än vad man tror. Några fick många poäng och andra lite mindre. Det var en rolig station och scouterna blev verkligen bitna av att vinna. Lars tipsade scouterna om olika tekniker med kasten. Vissa var lite väl ivriga och kastade alldeles för långt så de fick leta efter hästskor i slänten.

Station 3 gick ut på att plocka upp, sätta ihop och plocka isär ett stormkök. Det gick riktigt bra, fast några hade fått vänta en stund på att maten skulle bli varm, de glömde nämligen sätta dit brännaren. Fast kompisarna påpekade det ganska snart. Inger såg till att scouterna hela tiden berättade vad de gjorde så att de lättare skulle komma ihåg vad de gjorde och vad de olika delarna heter.

Station 4 var livlinekastning. Där var uppgiften att träffa en stor ring. Det var första gången scouterna kastade livlina och Richard gick igenom vad de skulle tänka på när de kastade. Inte stå på linan, se till att linan inte trasslar sig, svinga försiktigt, inte stå för nära den som kastar osv. Det var många bra kast och flera träffar i ringen.

När alla patrullerna hade gjort allting samlades vi och Mattias räknade ihop poängen. Efter fyra grenar hade två av lagen 16 poäng och två av lagen hade nio poäng. Lagen fick mötas i en sista dragkamp. Det var väldigt jämt i båda matcherna men till slut hade vi en vinnarpatrull.

När vi var klara med allting samlades vi runt flaggstången och sjöng scoutsången. Sen delade vi ut lappar om familjeutflykten den 29 oktober.

Sen slutade vi och scouterna gick hem. Då kom nästa grupp med Äventyrare och Utmanare.

På det sena mötet hade scouterna planerat att baka tigerkaka. Alla kan ju inte vara inne i köket samtidigt så scouterna bestämde att de skulle göra chokladbollar också. Scouterna gick iväg och köpte ingredienser till bakningen och när de kom tillbaka satte de igång att baka. Det tog ganska lång tid att handla och blanda ihop smeten. När tigerkakan väl kom in i ugnen var klockan 20:30. Den skulle stå i ugnen i en timme och mötet slutar klockan 21:00.  Hur skulle det här lösas?

Under tiden som några av scouterna bakade var andra ute och gick igenom yxa med Anders. Alla provade att använda yxan och Anders visade hur de skulle stå när de hugger, vad de ska tänka som t ex att se till att det inte är någon i närheten osv. Scouterna provade att använda olika yxor och Anders berättade vad de olika yxorna var gjorda för att vara bra på. Under hela mötet brann det en eld och när scouterna var klara med yxorna så grillade de marshmallows.

På baksidan av huset stod ett gäng av de äldre scouterna och kastade yxa. Efter halva mötet hade de fått in snittsen och varje kast träffade tavlan. Vår yxkastningstavla har sett sina bästa dagar och det är snart dags att bygga en ny. Materialet finns i scoutstugan, det är bara någon som ska göra det också.

När klockan blev 21:00 luktade det nybakat i hela stugan. Tyvärr så skulle kakan inte hinna bli klar. Vi ställde oss i en ring i stora salen och pratade om hajken som vi ska ha den 29-30 oktober. Tanken är att scouterna ska gå i sina patruller från olika ställen och sammanstråla uppe vid vårt fasta vindskydd. Det är några veckor kvar och vi ska peppa scouterna så att så många som möjligt följer med ut i skogen. När vi pratat klart tog Richard ton och vi sjöng scoutsången.

För att inte hela tigerkakan skulle gå till spillo tog Utmanarna ut den ur ugnen och började äta den lösa smeten med sked. Trots att den hade stått inne i ugnen i 30 minuter så var smeten inte varmare än att man kunde äta den direkt. Smeten var jättegod och hade vi bara haft ett längre möte så hade kakan nog blivit helt suveränt god. Nästa gång ska vi se till att allt som behövs finns hemma så vi slipper springa iväg och köpa saker. Då kanske vi hinner få kakan klar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.